Peste o mie de pacienți din mediul rural, din cinci județe ale României, beneficiază de analize gratuite
Caravana „Nu am făcut destul” va funcționa în lunile octombrie și noiembrie.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 24 Octombrie 2024, 17:30 • Actualizat: 24 Octombrie 2024, 17:30
Caravana „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, oferă investigații medicale gratuite pentru peste 1.000 de locuitori din mediul rural în județele Bacău, Tulcea, Teleorman, Constanța și Buzău.
Începând din octombrie, caravana este disponibilă în fiecare weekend, până la sfârșitul lunii noiembrie.
Peste 11.500 de persoane din mediul rural, testate
Caravana efectuează două vizite în fiecare localitate, inițial pentru recoltarea probelor, iar apoi pentru consultațiile detaliate, odată ce rezultatele sunt disponibile.
Până acum, peste 11.500 de persoane au beneficiat de testările caravanei în localitățile rurale.
În județul Bacău, caravana a început în comuna Berești-Tazlău și continuă în comuna Blăgești, relatează Radio România Iași.
Pe lângă testările gratuite, specialiștii caravanei „Nu am făcut destul” educă populația rurală despre importanța prevenției cancerului.
România, în plină criză de personal medical
În contextul deficitului masiv de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor, proiectul reprezintă o inițiativă relevantă și de actualitate, a transmis Lorențo Radu, coordonatorul campaniei pentru județul Bacău.
„Există zone din țară în care medicii de familie au un număr foarte mare de pacienți și nu pot acorda acelor pacienți timpul pe care aceștia îl merită. Există mulți locuitori din mediul rural pentru care chiar și un drum la oraș pentru un consult la un medic specialist reprezintă, din punct de vedere financiar, o dificultate majoră și există, evident, un deficit în mediul rural, în special în județele care nu au un centru universitar – acesta e motivul pentru care noi vizăm în special în zonele rurale”, a declarat coordonatorul campaniei.
România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la rata de screening pentru diverse forme de cancer, iar speranța de viață a românilor este printre cele mai scăzute din UE.
Citește și: Imunoterapie cu celule modificate genetic, în premieră la Institutul Regional de Oncologie din Iași