Proiectul „Doctorii Clovni” pentru gestionarea fricilor copiilor față de procedurile medicale, lansat la Târgu Mureș
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi Fundaţia Alpha Transilvană au fost primele obiective vizitate.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 13 Martie 2025, 17:36 • Actualizat: 13 Martie 2025, 17:36
Proiectul „Doctorii Clovni”, care își propune să ajute copiii să facă față unor proceduri medicale fără a mai simți teamă, a fost lansat la Târgu Mureș, la inițiativa Fundației Doctorii Clovni „Piros Orr” din Ungaria şi Asociaţiei Nas Roşu.
Primele obiective vizitate de echipa proiectului au fost Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş şi Fundaţia Alpha Transilvană, informează Agerpres.
Impactul asupra copiilor
„Evenimentul marchează un nou început: ne propunem să aducem Doctorii Clovni Piros Orr (Nas Roşu) în spitalele din România, deocamdată focusându-ne pe Transilvania. Am făcut deja primii paşi, prin vizite la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş şi un workshop organizat la Fundaţia Alpha Transilvană.
Au văzut astfel ce fac în practică doctorii clovni. Copiii internaţi s-au bucurat foarte tare. Eu i-am însoţit, miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, unde un băieţel internat, care i-a văzut şi luni, i-a aşteptat şi a mers cu ei prin mai multe saloane. La un moment dat un clovn a plecat, iar copilul fost foarte trist.
L-am întrebat de ce este trist şi a zis că 'a plecat doctorul Paprika'. I-am zis că poate să-i transmită un mesaj prin noi doctorului Paprika. S-a gândit un moment şi a zis că 'Îl iubesc!'. Deci acesta a fost impactul în doar 20-30 de minute.
De asemenea, personalul a fost foarte încântat, chiar dacă la început era mai reticent, dar a intrat în jocul acesta. Ideea workshop-urilor este ca medicii şi asistentele să ştie că, deşi pare că doctorii clovni doar glumesc şi fac prostii, de fapt totul este precis calculat”, a declarat preşedintele Asociaţiei Nas Roşu din Târgu Mureş, Csatlos Károly, într-o conferinţă de presă.
Plan de extindere a inițiativei
Csatlos Károly a spus că Doctorii Clovni lucrează în Ungaria de 27 de ani, au studii şi experienţă şi au ajuns la concluzia că „unor copii nu trebuie să li se mai dea analgezice, fiindcă doctorii clovni îi liniştesc atât de tare şi le atrag atenţia altundeva”.
„Focusul se pune altundeva şi nu mai sunt speriaţi, nu le e frică de o perfuzie. Când vine un copil la chirurgie, doctorii clauni îl aşteaptă în faţa uşii şi îl însoţesc prin spital toată ziua, până ce intră în sala de operaţii. Asta are un impact liniştitor şi copilului nu îi mai este frică”, a arătat Csatlos Károly.
În acest an, Doctorii Clovni vor reveni la Târgu Mureş de trei ori, iar dacă vor reuşi să găsească resurse financiare suplimentare şi noi parteneriate cu alte spitale, în 2026 programul s-ar putea extinde.
„Scopul nostru este să facem acest program cât mai cunoscut şi să creăm oportunităţi pentru a ajunge în şi mai multe spitale, la mai mulţi copii aflaţi în nevoie.
Pentru aceasta, avem nevoie de sprijinul comunităţii şi al sponsorilor şi contăm pe ajutorul presei pentru a transmite iniţiativa cât mai multor oameni”, a precizat directorul executiv al Fundaţia Doctorii Clovni Piros Orr din Ungaria, Mattyasovszky Zsolnay Bencze.
Jocul și umorul reduc anxietatea copiilor
„Una dintre cele mai importante forme de manifestare ale unui copil este jocul, iar întreaga activitate psihică este formată, dezvoltată şi restructurată sub influenţa jocului. Prin joc, copiii sunt ajutaţi să fie mai atenţi şi să participe la comunicare.
Toţi copiii înţeleg limbajul jocului. Umorul este un alt mod de stabilire a unei relaţii spontane, calde cu pacientul, care reduce teama şi anxietatea legate de necunoscut.
Asta au făcut în aceste zile doctorii clovni din Ungaria, cu sprijinul Asociaţiei Nas Roşu din Târgu Mureş - au adus jocuri, umor şi zâmbete pe feţele micuţilor pacienţi din secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, contribuind astfel la crearea unei experienţe pozitive importante atât pentru copii, cât şi pentru părinţii acestora.
Mulţumim reprezentanţilor Asociaţiei Nas Roşu din Târgu Mureş că au ales Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi îi asigurăm şi pe viitor de tot sprijinul nostru, scopul comun fiind acela a aduce bucurie şi zâmbete pe feţele copiilor internaţi şi a părinţilor acestora, dincolo de acordarea asistenţei medicale„, a declarat Marian Negoiţă, în conferinţa de presă.
Workshop-uri de pregătire a personalului
În cadrul proiectului au avut loc şi workshop-uri de pregătire a personalului pentru o mai bună interacţiune cu pacienţii cei mici.
„Ne ajută foarte mult, au ţinut workshop-uri la care au participat atât medicii primari cât şi rezidenţii şi unii studenţi alături de cadrele medicale, ca să vadă cum poate să ne ajută în munca noastră zi de zi. Mulţumim foarte frumos pentru iniţiativă”, a declarat dr. Gall Zsuzsanna, medic primar pediatrie la SCJ Mureş.
Doctorii Clovni intenţionează să se deplaseze şi în cămine de vârstnici, iar de anul viitor se doreşte organizarea de workshop-uri pentru artiştii din judeţul Mureş şi din Transilvania pentru a deveni Doctori Clovni.
„Ca să devină doctori clovni e puţin mai complicat, pentru aceasta au nevoie cam 300 de ore de workshop-uri. Şi chiar şi după aceste 300 de ore, un an trebuie să meargă împreună cu un doctor clovn mai experimentat.
Şi au şi Doctorii Clovni psihologii lor, fiindcă vă daţi seama ce suferinţe şi ce poveşti văd în spitale, la oncologie , la chirurgie şi atunci şi ei trebuie să aibă psihologul lor, pentru că dacă ne gândim şi ei poartă o povară pe spatele lor.
Deci da, dorim să facem şi aici workshop-uri pentru doctori clovni şi să găsim artişti şi de limba română, şi de limba maghiară, ca să putem să mergem în spitale”, a conchis Csatlos Károly.
Citește și: 4.000 de pacienți oncologici din România, tratați la Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean din Galați