SĂLAJ: Examenul de trichineloză, obligatoriu pentru porcii sacrificaţi în gospodării
Un caz de trichineloză a fost deja confirmat la o familie din Botoșani
Articol de Iulian Busan, Publicat: 14 Noiembrie 2024, 17:14 • Actualizat: 14 Noiembrie 2024, 17:14
Un apel pentru efectuarea realizării examenului trichineloscopic în cazul porcilor sacrificaţi în gospodărie a fost lansat de medicii veterinar din Sălaj, în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă.
Medicii veterinari consideră obligatoriu această analiză pentru a înlătura pericolul unor afecţiuni foarte grave pentru sănătate, relatează Agerpres.
Un caz de trichineloză, confirmat în Sălaj
Potrivit șefului Serviciului Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Răzvan Chioran, există deja un caz de trichineloză confirmat la o familie din Sălaj.
Conform unei declarații realizate joi în cadrul întâlnirii lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, familia a consumat carne dintr-un porc sacrificat în luna septembrie în propria gospodărie, iar carnea infestată a ajuns şi în alte localităţi, precum Satu Mare şi Baia Mare.
De asemenea, Răzvan Chioran a subliniat faptul că analizele pentru porcii sacrificaţi pot fi realizate de medicii care există în fiecare comună din judeţ, pentru a evita îmbolnăviri foarte grave.
Examenul trichineloscopic, un imperativ
„Perioada de incubaţie este cam de 20-21 de zile. Acest parazit, Trichinella, este foarte periculos şi vă spun şi de ce: trece prin intestinul subţire, perforează şi ajunge în muşchi şi mai ales în muşchiul inimii. Acest parazit este foarte perfid. Se încapsulează şi intră în muşchiul inimii. Nici congelarea clasică, la -18 grade, nu distruge parazitul. De aceea, cea mai sigură metodă este examenul trichineloscopic”, a precizat sursa citată.
În acest context, medicul veterinar a făcut un apel la efectuarea examenului trichineloscopic în cazul tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă.
„Vă rog foarte, foarte mult să nu consumaţi carne de porc neexaminată trichineloscopic, pentru că nu puteţi şti ce se întâmplă. Vă rog pe toată lumea, cu toată căldura, faceţi acest examen şi recomandaţi copiilor, nepoţilor, cunoscuţilor să facă examenul trichineloscopic”, a adăugat specialistul DSVSA Sălaj.
Citește și: Focar nou de pestă porcină africană, confirmat în județul Olt