TIMIȘ: Sezonul lubeniței de Gottlob a început mai devreme anul acesta
Soiul este la mare căutare printre timișeni.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 29 Iulie 2024, 17:29 • Actualizat: 29 Iulie 2024, 17:28
Temperaturile foarte ridicate din termometre lansează mari provocări pentru fermierii români din toate zonele țării, inclusiv în vest, unde sezonul lubeniței de la Gottlob a început mai devreme anul acesta, pe fondul caniculei.
Căldura accentuează dulceața fructelor
Potrivit cultivatorilor, căldura provoacă pierderi din punct de vedere al cantității, însă există și beneficii calitative, întrucât lubenița bănățeană a asimilat foarte mult zahăr.
„Sezonul, anul acesta, este plin de noi provocări, în sensul că am plantat pe călduri foarte mari, apoi, când am descoperit, când era perioada de legare, a venit o perioadă de ploi și frig. Ulterior, au apărut căldurile mari și din acest motiv fructele sunt mai puține pe plantă și fiind mai puține fructe, automat cele care au rămas s-au dezvoltat mai bine. Orice temperatură mai mult de 33 de grade la lubeniță deja începe să afecteze, apar arsurile pe fruct, acele pete galbene. Până în acest moment, pot să zic că stăm foarte bine față de temperaturile care au fost. Gustul este excepțional, căldurile acestea au favorizat dulceața și consumatorul are cel mai mult de câștigat”, spune Nicu Crețu, unul dintre cei mai mari producători de lubeniță din Gottlob.
Familia Crețu deține circa 7,5 hectare de plantație de lubeniță. Cea mai mare parte din marfă merge la unul dintre cele mai mari supermarketuri din Timișoara, dar au și trei puncte de vânzare pe tarabe.
Costurile și prețurile cresc simultan
Potrivit lui Cornel Crețu, costurile pentru combustibil, energie și îngrășăminte cresc semnificativ de la o lună la alta, astfel, prețul mărfii crește în consecință.
„Sezonul arată bine, lubenița e foarte dulce, prețul e încă foarte sus. Noi ne bucurăm de prețul pe care îl avem la tarabă. La noi, prețul este de 3 lei și pepenele galben este 5 lei. Ne ajută mult faptul că noi nu culegem decât ceea ce e proaspăt. Și plantele sunt mai scumpe, mâna de lucru e mult mult mai scumpă. Lucrările le facem cu utilaje, avem lucrări mecanizate, motorina e destul de scumpă. Mai apoi, plantele s-au scumpit, vine folia, vin furtunele de irigare. Toate lucrurile s-au scumpit și prețul lumeniței trebuie să-l ținem puțin mai sus, ca să rămânem încă pe piață și să continuăm businessul (afacere, n.r.) acesta. E și un business și o tradiție în familia noastră”, spune cultivatorul.
Suprafețe cultivate, în scădere
Circa 400 de hectare de lubeniță erau cultivate la Gottlob, în urmă cu aproape zece ani, fiecare al zecelea locuitor din comuna aflată la 50 km de Timișoara având propria cultură.
Suprafața cultivată a scăzut semnificativ în ultimii ani. În 2021, aceasta a ajuns la 150 de hectare, iar sezonul trecut a scăzut sub 100 de hectare.
„Terenurile cultivate cu lubeniță se reduc an de an. Noi am încercat să ne păstrăm aceeași suprafață. Anul acesta am crescut puțin pentru că avem mai mulți clienți. În sat, tot mai puțini cultivă lubeniță pe lângă noi. Cred că sunt patru-cinci puncte de vânzare de lubeniță, ceea ce, la numele pe care îl are satul nostru, Gottlob, cunoscut în toată România ca un sat în care se cultivă multă lubeniță, nu mai este cum era odată. Sunt mulți care vor să probeze, au înțeles că se fac bani, se câștigă cu lubenița, deși nu e chiar așa, să știți. Personal, am spus că poate ar fi ultimul an în care pun. E un lucru spus acum pe căldură, în câmp cred că erau 50 de grade la soare. Mai spunem la supărare anumite lucruri”, povestește Cornel Crețu.
Lubenița de Gottlob este un soi de pepene românesc devenit marcă înregistrată la OSIM începând din 2014, fiind la mare căutare.
Citește și: Culturile de grâu din județul Arad, recoltate timpuriu din cauza caniculei