TIMIȘ: Zonă metalurgică descoperită la Recaș, în timpul lucrărilor la calea ferată Timișoara Est-Lugoj
Arheologii MNB au dezvăluit o zonă metalurgică datată din mijlocul mileniului I d.Hr.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 01 Noiembrie 2024, 13:26 • Actualizat: 01 Noiembrie 2024, 13:26
O zonă metalurgică a fost identificată recent în jurul orașului Recaș de arheologii Muzeului Naţional al Banatului (MNB) din Timişoara. Aceștia au dezvăluit mărturii istorice databile începând cu perioada neoliticului timpuriu (circa 5950-5850 î.Hr.) până în perioada epocii moderne.
Dintre structurile metalurgice descoperite, un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier a fost selectat pentru prelevarea in situ şi transportat ulterior în depozitele Muzeului Naţional al Banatului pentru cercetarea şi posibila expunere într-una dintre expoziţiile viitoare, arată, vineri, o postare pe Facebook a MNB.
Vestigii descoperite în timpul construcției căii ferate
Vestigiile au fost descoperite săptămâna trecută, pe parcursul cercetărilor arheologice derulate pe cel de-al şaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timişoara Est-Lugoj. În paralel cu procesul de construcţie a căii ferate, MNB lucrează şi la documentarea şi prelevarea vestigiilor afectate de proiectul investiţional, relatează Agerpres.
Situl de la Izvin-Obiectiv 6 (oraş Recaş) s-a remarcat prin identificarea unei zone metalurgice care datează, cel mai probabil, de la mijlocul mileniului I d.Hr. Structurile identificate vor ajuta arheologii să înţeleagă mult mai bine etapele prelucrării fierului din zona câmpiei bănăţene, de la producerea cărbunelui necesar reducerii minereului de fier până la prelucrarea efectivă a lingourilor rezultate.
Citește și: Cercetătorii UBB descoperă o plantă de peste 60.000 de ani în Carpați