UNSAR: Doar 1 din 5 locuințe este asigurată în caz de dezastru, în ciuda zonelor cu hazard seismic din România
Dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 04 Martie 2024, 14:53 • Actualizat: 04 Martie 2024, 16:52
La nivel național, doar una din cinci locuinţe este asigurată în caz de dezastru, în condiţiile în care aproximativ 70% din populație, adică 14 milioane de români, locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, conform datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.
Potrivit UNSAR, România este, în continuare, una dintre ţările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii, relatează Radio România Constanța.
Asigurarea, între prioritate națională și responsabilitate individuală
O cercetare IRES relevă că peste 50% dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa, dar numai 20% dintre ei ar beneficia de protecţia oferită de o poliţă de asigurare pentru locuinţă, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.
"Asigurarea locuinţelor trebuie să devină o prioritate naţională"
„Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinţe neprotejate în faţa neprevăzutului, asigurarea locuinţelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate naţională, dar şi o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte și director general al UNSAR.
Potrivit UNSAR, dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăşi 25 miliarde euro, precizează Agerpres.
Citește și: Artiștii care au pierit sub dărâmăturile cutremurului din 1977