VASLUI: Campanie despre impactul consumului de alcool asupra sănătăţii
Campania urmărește creşterea vigilenţei, responsabilităţii sociale, precum și propunerea alternativelor pentru adolescenții din mediul rural.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 09 Iunie 2024, 15:37 • Actualizat: 09 Iunie 2024, 16:17
Luna aceasta, la Vaslui, se desfășoară o campanie de informare și educare ce vizează impactul negativ al consumului de alcool asupra sănătății.
Judeţul este unul în care numărul pacienţilor cu afecţiuni cauzate de consumul exagerat de alcool este mare, iar specialiştii lansează frecvent apeluri publice pe această temă, relatează Rador Radio România.
„Specialiştii vor realiza diferite acţiuni publice în care vor sublinia efectele consumului de alcool asupra sănătăţii”, transmite corespondenta Radio România Actualități, Alina Darie.
Alternative pentru tinerii din mediul rural
„Alcoolul nu este nici necesar, nici util organismului, ci, din contra, organismul cheltuie o calitate foarte mare de energie pentru a metaboliza această substanţă. Alcoolul produce modificări la nivelul muşchiului cardiac, producând o boală numită cardiomiopatie.
Adolescenţii şi tinerii, îndeosebi, sunt vizaţi de campania împotriva consumului de alcool. În mediul rural, mai ales, autorităţile locale şi profesorii sunt îndemnaţi să se alăture campaniei şi să găsească alternative pentru ca tinerii să nu mai fie nevoiţi să stea mereu în barurile din sat.
Într-una din comunele arondate municipiului Vaslui, de pildă, un profesor a adus la căminul cultural mese de tenis pentru ca tinerii să vadă beneficiile sportului şi să renunţe la consumul de alcool”, explică Valerica Cobzaru, specialistă în prevenirea criminalităţii la Centrul Antidrog Vaslui.
Campania „Alcoolul te face să-ţi pierzi simţurile, nu problemele”
„Tinerii, dacă nu avea pur şi simplu ce să facă la ţară, se adunau la un bar, se apucau de băuturi alcoolice, certuri, ş.a.m.d. Am dat câte o masă de tenis şi am început să venim în fiecare zi”, spune profesorul Andrei Bahnat.
Prin campania intitulată „Alcoolul te face să-ţi pierzi simţurile, nu problemele” se urmăreşte, în principal, creşterea vigilenţei, responsabilităţii personale şi sociale în ceea ce priveşte efectele nocive ale consumului de alcool, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.
Citește și: Aflat în stare de ebrietate, un bărbat din Galați a adormit pe calea ferată