VRANCEA: Producătorii agricoli cer suspendarea sistemului antigrindină
Judeţul Vrancea se află printre cele mai afectate de secetă judeţe din ţară. Până la finalizarea unui studiu de impact asupra agriculturii, asociația de producători cere suspendarea sistemului antigrindină.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 31 Mai 2024, 14:24 • Actualizat: 31 Mai 2024, 14:23
Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea cere suspendarea imediată a sistemului naţional de protecţie antigrindină până la finalizarea unui studiu care să certifice eficienţa şi impactul său asupra agriculturii.
„Cerem suspendarea imediată a sistemului naţional de protecţie antigrindină până când eficienţa şi impactul său asupra agriculturii vor fi prezentate clar într-un studiu ştiinţific detaliat şi obiectiv, prin intermediul căruia să se urmărească evidenţierea cantităţii de precipitaţii, monitorizarea traiectoriei rachetelor şi a locului de deflagraţie, precum şi procedura de tragere în ansamblul ei”, se arată într-un comunicat al ACCPT Vrancea.
Într-un memoriu înaintat prefectului judeţului Vrancea, producătorii au solicitat şi identificarea unei entităţi imparţiale, care să realizeze o astfel de cercetare, transmite Agerpres.
Schimbările climatice extreme impactează activitatea agricolă
Potrivit asociaţiei, în contextul schimbărilor climatice şi al frecvenţei tot mai mari a fenomenelor extreme, îndeosebi a secetei, este necesară evaluarea nu doar a eficienţei sistemului antigrindină, ci şi a modului în care acesta interacţionează cu alte procedee legate de gestionarea riscurilor în agricultură, cum ar fi combaterea secetei.
Fermierii au mai solicitat şi iniţierea în regim de urgenţă a formării comisiilor de constatare a daunelor provocate de secetă la culturile semănate în toamna 2023 şi care vor fi recoltate în 2024.
„În ultimele zile, fermierii ne-au înștiințat despre situaţia dezastruoasă a câmpului şi despre faptul că au depus înştiinţări de secetă la primării pentru culturile de toamnă. Vrancea este în acest moment un judeţ calamitat de secetă, stare care trebuie constatată de urgenţă de autorităţi în vederea protejării fermierilor.
Astfel, judeţul Vrancea se află, alături de Buzău, printre cele mai afectate judeţe din ţară. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât anii 2020, 2022, 2023 au fost ani cu secetă extremă în judeţul Vrancea şi producătorii agricoli sunt decapitalizaţi, cu multe datorii şi obligaţii neacoperite”, se precizează în comunicatul ACCPT Vrancea.
Fermierii cer investiții și despăgubiri
În memoriul lor, fermierii mai cer şi investiţii în sistemele de irigaţii din judeţ, precum şi acordarea despăgubirilor pentru culturile agricole distruse ca urmare a construcţiei autostrăzii A7, Autostrada Moldovei.
La începutul săptămânii, ACCPT VRANCEA a amânat o amplă acţiune de protest care urma să aibă loc la Focşani, sub forma unui marş cu tractoare, care va fi reprogramat la o dată ulterioară dacă negocierile cu autorităţile nu vor avea succes.
De asemenea, pe 15 aprilie, la debutul sezonului operativ de trageri cu rachete antigrindină, zeci de fermieri s-au adunat, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani, cerând încetarea tragerilor care, în opinia lor, ar contribui la seceta pedologică din judeţ.
ACCPT VRANCEA este o asociaţie profesională, afiliată Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România din februarie 2022, asociaţie formată din producători agricoli care însumează peste 35.000 hectare şi care îşi propune reprezentarea şi protejarea intereselor membrilor ei.
Citește și: Sprijin de până la 20.000 de euro pentru fermieri, pentru achiziționarea unui tractor