Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată în mai multe județe din țară
În fiecare an, pe 2 aprilie, se desfășoară evenimente și activități care aduc mai multă vizibilitate pentru persoanele aflate pe spectrul neurodivergent.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 02 Aprilie 2024, 17:42 • Actualizat: 02 Aprilie 2024, 18:15
Anual, la data de 2 aprilie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor aflate pe spectrul divergent şi ale familiilor acestora, informează Radio România Reșița.
Deși nu există o statistică oficială a numărului de persoane cu tulburări din spectrul autist, organizațiile de profil apreciază că în România ar fi peste 40.000, iar în Europa, în jur de 7 milioane. Este vorba despre copii și adulți care au nevoie de drepturi, șanse egale și sprijinul comunității, conform Radio România Brașov.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism, iar în România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară depășește 14%, arată și datele prezentate de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
„Festivalul Albastru” la București
Bucureștenii au participat la „Festivalul Albastru”, care s-a desfășurat în Parcul Obor, marți, 2 aprilie, între orele 12:00-14:00, relatează București FM.
În cadrul evenimentului organizat de ANCAAR și ARTA ADHD, au fost organizate mai multe activități dedicate celor mici, dintre care ateliere vocaționale și expoziții cu și pentru copii.
Copiii vor picta cu mâinile pe un tablou simbolic dedicat zilei de 2 aprilie și vor realiza desene pe asfalt, având ca temă „Micul orășel albastru”.
Sunt pregătite și câteva momente artistice realizate de cei mici, dintre care un moment de dansuri susținut de copiii din cadrul Centrului de zi Pantelimon, dar și un recital de chitară clasică susținut de copiii din cadrul ANCAA.
Persoanele neurodivergente nu sunt invizibile
Vor fi organizate și momente susținute de copiii de la Asociația Help Autism https://helpautism.ro/ , sub sloganul „Not Invisible” (n.r. „Nu sunt invizibil”).
Evenimentul aduce laolaltă reprezentanți ai organizațiilor naționale dedicate persoanelor aflate pe spectrul neurodivergent, precum Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, Centrul de Zi de Recuperare și Resurse pentru Copiii cu Dizabilități Multiple și familiile lor (DGASPC Sector 2), Asociația Română de Terapii în Autism și ADHD, dar și Asociația Help Autism.
Campania „Nu sunt invizibil!”, la Brașov
Obiectivul acțiunilor incluse în proiect este de sensibilizare a opiniei publice cu privire atât la barierele întâmpinate pe parcursul vieții de către persoanele cu autism, cât și la calitățile lor, care rămân adesea invizibile pentru cea mai mare parte a societăților noastre.
„Anul acesta, toate asociațiile din România abordăm campania la nivel internațional «Autism Europe: Nu sunt invizibil», o campanie de informare, conștientizare și sensibilizare la Brașov. Noi o să marcăm momentul printr-un eveniment comunitar.
Vom fi de la ora 17:30 în Coresi, un eveniment pentru comunitate, avem un flashmob cu mesaje, este un eveniment făcut de copii pentru copii și vom avea și câteva melodii cu tematică”, transmite președinta Asociației „Rază de Speranță”, Diana Niță.
Asociația „Copiii de Cristal” a ales în acest an să organizeze evenimente relaxante pentru beneficiarii lor, dar va trimite iar scrisori decidenților și politicienilor despre problematica persoanelor cu autism, cu speranța unor angajamente de finanțare decentă a serviciilor sociale, precizează Radio România Brașov.
Scrisori întocmite pentru candidați, în perioada alegerilor
„Ne-am concentrat pe campania națională, am profitat de faptul că sunt alegeri și o să mergem către candidați cu niște scrisori care au fost concepute la nivelul Autism Europe, unde suntem și noi afiliați. Întreaga lună aprilie, de fapt, este la nivel mondial, o lună mai concentrată pe conștientizare asupra autismului.
Noi nu ne focusăm numai în aceste zile pe acest lucru. Din păcate, răspunsurile dinspre comunitate, cel puțin în zona noastră, sunt slabe, spre zero, ca să zic așa. Asta este ceea ce percepem noi și ne-am dori să n-avem dreptate, dar vom continua să luptăm pentru drepturile celor cu autism”, declară președinta Asociației „Copiii de Cristal”, Gabriela Plopeanu.
Challenge-uri de șah și cub rubik, la Bistriţa
Centrul de Resurse şi Referinţă Micul Prinţ din Bistriţa a început, din acest an, să implice adolescenţi şi tineri care i-au fost elevi în organizarea programului pentru Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului.
În data de 2 aprilie, de la ora 17.00, bistriţenii sunt invitaţi în foaierul Palatului Culturii, unde vor putea participa la challenge-uri de şah şi de rezolvat cubul Rubik, dar vor putea testa din nou şi simulatorul de autism, anunță Radio România Cluj.
Activități diverse și simulatorul de autism
„Acum că sunt un pic mai mari, îi cooptăm în absolut orice. O parte dintre ei vor participa la spectacol efectiv: adică vor cânta, vor recita, vor spune poveşti. Înainte de spectacol vom avea o secţiune de ateliere, unde oricine e interesat va putea să joace şah cu unul dintre copiii noştri, sau să concureze în rezolvarea cubului Rubik. Vom avea din nou o secţiune de produse gătite de copii şi un atelier de cusut goblenuri; valorificăm toate talentele pe care ei le au.
Oamenii sunt impresionaţi de simulatorul de autism, inclusiv părinţii, care spun că nu şi-ar fi dat seama că ai lor copii văd lumea aşa. Simulatorul de autism constă în nişte ochelari 3D şi nişte video-uri, care reflectă modul atipic în care persoanele cu autism experimentează lumea din punct de vedere senzorial. Ce se poate, sigur: zgomotele, luminile. Video-urile arată diferite scenarii: într-un mall, într-o sală de clasă, la plimbare pe stradă”, oferă detalii Ana Dragu, coordonatoarea centrului.
Expoziția „Silent Art for Autism: Viziune fotografică asupra unei lumi unice”, la Constanța
Constănțenii au ocazia să afle cum se vede lumea prin ochii unui copil cu autism. Astăzi, de Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, la Muzeul de Artă Constanța, între orele 15.00 și 17.00, a fost deschisă expoziția „Silent Art for Autism: Viziune fotografică asupra unei lumi unice”, relatează Radio România Constanța.
Expoziția aduce în prim-plan viziunea unică și sensibilitatea artistică a copiilor cu autism, oferind privitorilor o incursiune captivantă în lumea lor interioară, spune Simina Radoslav, PR Campanie „Music for Autism”:
Înțelegerea lumii prin ochii celor neurodivergenți
„Vom avea expuse fotografii realizate de elevii noștri în cadrul diferitelor activități care au fost desfășurate în urma unor proiecte, fotografii din parc, de pe la muzee din Constanța, dar mai ales, vom vedea cum văd micii noștri cu autism lumea, detalii, perspective. Cred că ne va ajuta să înțelegem că percepția lor este radical diferită de percepția noastră.”
Evenimentul face parte din campania „Muzică pentru Autism”, care de 12 ani strânge fonduri pentru acești copii, prin organizarea de concerte caritabile.
Dezbatere cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului, la Iași
Faptul că în România trebuie elaborată și adoptată o lege pentru reglementarea statului persoanelor care suferă de autism este una dintre concluziile dezbaterii care a avut loc marți, 2 aprilie, la Iași, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului.
Președinta executivă a Asociației Star of Hope Romania, Aurora Vatamaniuc, a precizat pentru Radio România Iași că legea este necesară deoarece, în acest moment, statul nu finanțează nici ședințele de terapie pentru persoanele care suferă de autism și nici centrelor de zi pentru copiii cu acest sindrom:
„Abia-abia, statul încearcă să susțină, cu o parte, să zicem noi, foarte mică, doar punctual, aceste nevoi și de aceea credem că este nevoie, la nivel național, să existe o lege care să fie respectată și un demers care să nu ne mai ia atâta energie și nouă, și părinților.”
Solicitarea finanțării tratamentului
Președinta ANCAAR, ONG din domeniu, Carmen Ghercă, a declarat că se solicită o finanțare în proporție de 80% pentru tratamentul care poate fi aplicat persoanelor cu autism:
„Această tulburare este o tulburare care nu se vindecă, nu putem găsi o rețetă miraculoasă sau un medicament unic. Cea mai importantă este terapia, care trebuie începută cât mai devreme posibil și trebuie să fie susținută. Din această cauză, costurile unei terapii sunt foarte, foarte mari și mulți dintre părinți nu își permit să plătească aceste costuri. Aici trebuie să intervină statul.”
Centru Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Primăvara, în Reşiţa
„Centrul Școlar de Educație Incluzivă Primăvara Reșița școlarizează un număr total de 135 de preșcolari și elevi cu dificultăți asociate. Pe nivel preșcolar, avem 35 de preșcolari dintre care 26 sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist, iar în rândul școlarilor, din 100 de elevi din ciclul primar și gimnazial, 57 dintre aceștia sunt diagnosticați cu TSA.
La noi, în Centrul Primăvara, aceste terapii sunt realizate de către profesorul psihopedagog care este absolvent al studiilor de psihologie. Acest terapeut mediază aceste aspecte atât pentru copii diagnosticați, cât și pentru familiile acestora.
Tipurile de terapie necesare pentru persoanele cu TSA
Copiii cu TSA care sunt înscriși la noi în instituție beneficiază de terapie logopedică, fac kinetoterapie, terapie cognitivă, psihomotrică, terapia tulburărilor de limbaj. Fiecărui copil când vine în instituție i se face o evaluare inițială, iar la terapie participă întotdeauna și părintele, care este mereu partener în actul terapeutic. În urma unei colaborări eficiente, am reușit să integrăm în comunitate cam 10 copii cu tulburare de spectru autist.
Și la noi în instituție este în creștere numărul copiilor care vin cu diagnostic de tulburare de spectru autist. Și vin cam în jur de 2-3 pe lună. Din păcate, la nivelul județului Caraș-Severin nu există o asociație care să reunească toate aceste persoane care suferă de autism”, a spus Mihaela Mazera, directoarea Centrului Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Primăvara din Reşiţa pentru Radio România Reșița.