Concerte și șezători ca pe vremuri, la Târgul de Dragobete de la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
Publicat: 08 Februarie 2024, 09:00 • Actualizat: 08 Februarie 2024, 09:54
Pentru că se apropie primăvara, reprezentanții Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” îi învită pe oameni, pe 24 și 25 februarie, la Târgul de Dragobete, pentru a sărbători împreună cele două evenimente: venirea primăverii și Ziua de Dragobete.
"Prin acest eveniment Muzeul Satului dorește o recontextualizare și promovare a valorilor culturale tradiționale atât de importante în construirea identității unui popor”, au transmis reprezentanții muzeului.
Totodată, în descrierea evenimentului, a fost explicată și semnificația sărbătorii de Dragobete, celebrată pe data de 24 Februarie în România. Iată care este aceasta: "Fiul Babei-Dochia, simbol al iubirii, Dragobetele (în Oltenia și Muntenia) sau Năvalnicul (în Moldova), denumit și Cap-de-Primăvară, este o sărbătoare a împăcării, a bunei-înțelegeri, a renașterii întregii firi. Și cum viața satului tradițional urmează ritmul naturii, Dragobetele este o transpunere la nivel social a acestei reînnoiri. Ulterior semnul sacralității îi va fi conferit prin asociere cu sărbătoarea creștină a Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul."
Târgul se va desfășura în curtea Muzeului Satului din Șoseaua Kiseleff, nr. 28-30, în intervalul orar 09:00-17:00.
Începând cu ora 12:00, în sala Victor Ioan Popa, Corul Mina va susține un recital de cântece românești vechi, din mai multe zone ale țării, puse într-un concept artistic specific șezătorilor de altadată.
Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite pe site-ul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.