Gala Radio România, la TVR 1
Gala este difuzată de TVR 1, de la ora 23 și 10 minute.
Publicat: 28 Decembrie 2023, 12:09 • Actualizat: 28 Decembrie 2023, 13:19
Televiziunea Română difuzează, joi, înregistrarea ediției inaugurale a Galei Radio România.
Găzduit de Sala Radio, evenimentul a premiat, la 1 noiembrie, cu prilejul celei de 95-a aniversări a Radioului public, realizările remarcabile din 12 domenii.
Gala este difuzată de TVR 1, de la ora 23 și 10 minute.
| Citește și: În culisele Galei Radio România
Asociația Dăruiește Viață, Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23”, organizația Teach for Romania, regizorul Constantin Chiriac și campionul David Popovici s-au numărat printre laureați.
Pe scena galei au fost prezenţi artiști îndrăgiți, precum Irina Rimes & The Motans, Alina Eremia & Mario Fresh, Raluka & Connect R, Andrei Ursu (WRS), Andia, Alexia, Holy Molly, Vescan & Eva Timush şi Misha Miller.
Cu toții au fost acompaniaţi de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, într-o serie de melodii reorchestrate special pentru eveniment.
Radio România este principalul producător de conținut cultural original din România.
De-a lungul celor 95 de ani de activitate, Radioul public a marcat istoria jurnalismului autohton, devenind un vector esențial în peisajul media al țării.
Prin intermediul posturilor sale, Radio România promovează cultura, arta și valorile naționale, menținându-se ca voce autentică în societatea românească.
| Citește și: Laureații Galei Radio România, gala Performanței
Gala Radio România a reprezentat un tribut adus performanței individuale și colective în construirea identității noastre.
De la Cultură și Arte, Educație, Inovare și Științe, Multiculturalitate, Sănătate, Mediu, la Campanii Sociale, Inițiative Locale, Tradiții și Folclor, Antreprenoriat, Sport și Ambasadorii României, fiecare categorie a onorat contribuțiile semnificative aduse acelui domeniu.
Trofeele Galei Radio România au fost realizate, după un concept dedicat, de artistul Lucian Butucariu, șef de catedră la Departamentul de Ceramică - Sticlă - Metal al Universității Naționale de Arte București.
Folosită în vizualul-cheie și în video-ul de introducere a conceptului, grafica galei a fost realizată de artista Sabina Spătariu, având ca sursă de inspirație pasaje “spuse la radio”, în perioada 1928-1947, de pionierii radiofoniei.
Spotul se deschide cu redarea grafica a episodului în care Cella Delavrancea povestește, la microfonul Radio România, întâlnirea sa din 1922 cu sculptorul Constantin Brâncuși. Acest episod a reprezentat inspirația pentru schița “Însuflețire”.
Condiția femeii, transpusă grafic, cu inspirație din cuvintele filozofului Mihai Ralea, rostite la Radio România, în 1934, a reprezentat sursa pentru vizualul de gală, prezent în antetul acestui document.
Relația cu sinele și evoluția personală, transpuse artistic sub titlul “Evoluția”, cu inspirație din cuvintele filosofului Constantin Noica, spuse la Radio România, în 1938, este a treia grafică vizibilă în spot.
Șirul ilustrațiilor continuă cu Maria Tănase, care a debutat la Radio în 1938, moment care avea să influenţeze decisiv cariera sa artistică excepţională.
Viziunea artistică a lui Constantin Brâncuși, în abordarea filosofului Constantin Noica, spusă la radio în 1973, este vizibilă în finalul spotului sub creația “Infinitivul lung”.
Parteneri ai Galei au fost Universitatea Națională de Arte București și Televiziunea Română.
Evenimentul a fost susținut de Mastercard, Obsentum, Leonidas, Jidvei, Alina Cernatescu, Ioana Dobre Hair&Beauty Studio.