MuzeAR: Aplicaţie bazată pe realitatea augmentată, lansată la Muzeul Etnografic al Moldovei
În timp ce explorează exponatele muzeului, vizitatorii descoperă, cu ajutorul tehnologiei AR, utilizări de mult timp uitate şi pot înţelege mai bine istoria şi cultura locală.
Publicat: 27 Februarie 2024, 09:32 • Actualizat: 27 Februarie 2024, 09:38
O aplicaţie interactivă care foloseşte tehnologia XR este lansată, marţi, pentru valorificarea patrimoniului expus în Muzeul Etnografic al Moldovei de la Palatul Culturii din Iaşi.
MuzeAR va da viaţă obiectelor de patrimoniu şi a le prezenta într-un mod inedit.
În timp ce explorează exponatele muzeului, vizitatorii descoperă, cu ajutorul tehnologiei AR, utilizări de mult timp uitate şi pot înţelege mai bine istoria şi cultura locală.
Prin furnizarea unei experienţe interactive şi personalizate, tehnologia generează un angajament crescut al vizitatorilor, depăşind limitele tradiţionale ale vizitei muzeale.
"Un muzeu contemporan trebuie să fie competitiv şi, implicit, interactiv, un muzeu care să ofere vizitatorului o experienţă de care îşi va aminti peste ani. Este important să înţelegem modul în care funcţionau odată exponate care de altfel sunt statice. Practic, cu această aplicaţie, readucem la viaţă obiecte nemişcate, a căror utilizare o puteam înţelege până în prezent doar cu puterea imaginaţiei şi care, iată, acum, beneficiază de această prezentare augmentată. Acţionează ca instrument de mediere digitală cu puternic rol educaţional", a declarat Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, citat de Agerpres.
Participanții la evenimentul de lansare vor avea ocazia de a testa aplicația MuzeAR și de a beneficia de prezentări și explicații detaliate care vor fi susținute de reprezentanți ai tuturor partenerilor care și-au unit eforturile pentru a spori atractivitatea patrimoniului pentru tinerele generații.