Spania, țara cu cele mai bune plaje din lume
Steagul albastru sau "blue flag" este un calificativ acordat de un consorţiu de organisme din domeniul turismului, mediului şi serviciilor sociale publice şi private din întreaga lume.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 08 Mai 2024, 06:41 • Actualizat: 08 Mai 2024, 06:49
Spania îşi păstrează şi anul acesta cele mai multe calificative maxime pentru calitatea plajelor din lume.
Este o poziţie pe care statul iberic nu a pierdut-o din 1994 şi înseamnă un efort constant pe care îl face.
Steagul albastru sau "blue flag" este un calificativ acordat de un consorţiu de organisme din domeniul turismului, mediului şi serviciilor sociale publice şi private din întreaga lume.
Potrivit Radio România Actualități, sunt luate în calcul calitatea apei, siguranţa, conservarea şi respectarea mediului şi existenţa unor servicii generale utile turiştilor.
Printre acestea din urmă sunt accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilităţi, existenţa duşurilor, a spaţiilor de recreere, a umbrarelor şi a punctelor de prim ajutor şi salvamari.
Lista este actualizată an de an, fiind adăugate locuri noi şi retrogradate altele, care au pierdut una sau mai multe dintre calităţi.
Pe lângă plaje, se acordă şi porturilor sportive şi ambarcaţiunilor turistice.
O categorie aparte este oferită oraşelor. Anul acesta, Spania a primit steagul pentru opt plaje noi şi altele 33 au dovedit că merită să-l reprimească, după ce l-au pierdut acum un an.
În total, Spania are 638 de plaje cu calificativ maxim, care se întind pe toată coasta mediterană, din Catalonia până în vestul Andalusiei şi pe coasta atlantică, în nord-vestul peninsulei.
Cele mai multe sunt în comunitatea valenciană şi Andalusia. Pe locurile doi şi trei se află Grecia şi Turcia.
În ceea ce priveşte porturile, Spania are calificativul pentru 102, pe locul trei în lume, după Olanda şi Franţa. Pentru Spania, steagurile albastre reprezintă o confirmare a statutului de forţă mondială în domeniul turismului.
Anul trecut, au venit 85 de milioane de turişti străini şi a fost umăr la umăr cu Franţa pentru locul întâi la nivel mondial. În ceea ce priveşte latura financiară, turismul înseamnă 13% din PIB-ul la nivel naţional şi depăşeşte 40% în multe dintre regiunile turistice.
Totuşi, există și un revers al medaliei. Anul acesta, în mai multe regiuni, mii de oameni au protestat față de turismul de masă, acuzând că sunt, pur şi simplu, goniţi din localităţile unde s-au născut de zecile de mii de vizitatori care vin în lunile de vară.
Citește și: La Sulina, sezonul turistic începe cu ecologizarea plajei de la Marea Neagră