Alegeri 2024: Aleșii dau undă verde devansării prezidențialelor
Scrutinul pentru desemnarea noului lider de la Cotroceni va fi organizat în septembrie.
Publicat: 05 Martie 2024, 16:44 • Actualizat: 05 Martie 2024, 20:23
În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat, marți, proiectul de lege care va permite organizarea alegerilor prezidenţiale în luna septembrie.
S-au înregistrat 183 de voturi “pentru”, 84 “împotrivă” şi o abţinere.
Documentul prevede că scrutinul pentru desemnarea noului lider de la Palatul Cotroceni poate avea loc cu cel mult 90 de zile anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte, relatează Radio România Actualități.
Prezidențiale, pe 15 și 29 septembrie
PSD şi PNL au convenit ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în 15 septembrie. Cel de-al doilea tur se va organiza pe 29 septembrie.
“Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede un amendament.
"Este absolut neconstituţional"
Între timp, actul normativ a fost contestat de USR şi Forţa Dreptei la Curtea Constituţională, pe motiv că schimbarea este nedemocratică şi încalcă principiul predictibilităţii.
"Cei de la putere au decis devansarea alegerilor prezidenţiale. În an electoral, cu mai puţin de şase luni înainte de aceste alegeri, este absolut neconstituţional. Acest proiect de lege pe care PSD, PNL şi UDMR l-au trecut astăzi prin Parlament încalcă nu mai puţin de nouă articole din Constituţie, încalcă decizii precedente ale Curţii Constituţionale, încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia", a spus deputatul Ionuţ Moşteanu.
An electoral atipic
Peste 30.000 de experți electorali sunt pregătiți pentru alegerile succesive care vor fi organizate în acest an în România, declară președintele Autorității Electorale Permanente într-un interviu pentru Radio România Actualități.
Toni Greblă a participat, săptămâna aceasta, la deschiderea unui modul de instruire dedicat angajaților din mai multe instituții publice cu rol activ în organizarea și desfășurare a proceselor electorale. 8 astfel de sesiuni de instruire au fost programate în total în regiunile țării, iar patru dintre ele sunt în plină desfășurare.
"Din punct de vedere instituțional, organele statului, fiecare știe ce are de făcut și deci, din acest punct de vedere, nu cred că vor exista probleme în organizarea și desfășurarea alegerilor. Anul acesta este atipic pentru că toate tipurile de alegeri - europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale - se desfășoară, practic, pe parcursul a numai 6 luni și din acest motiv, organizatoric și din alte puncte de vedere, nu va fi foarte ușor, pentru că dincolo de alegeri, viața continuă și mai trebuie să desfășori și activitatea de zi cu zi a fiecărui cetățean, astfel încât viața oamenilor să nu aibă de suferit", a precizat șeful AEP.
Citește și: Comasarea urmăreşte „reducerea cheltuielilor”