Alegeri 2024: Comasarea urmăreşte „reducerea cheltuielilor”
Alegătorii vor putea vota la aceeaşi secţie de votare un candidat pentru Parlamentul European, dar şi candidaţii pentru funcţiile de consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean.
Publicat: 01 Martie 2024, 13:41 • Actualizat: 01 Martie 2024, 14:26
Românii cu drept de vot vor alege pe 9 iunie, la aceeaşi secţie de votare la care sunt arondaţi, atât candidaţii pentru Parlamentul European, cât şi primarii şi consilierii locali, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind comasarea celor două scrutine.
Pus în dezbatere publică, documentul aduce şi argumente pentru organizarea în acelaşi timp a celor două tipuri de alegeri, precum sunt economiile la buget şi o participare mai mare la europarlamentare, notează Radio România Actualități.
Ordonanţa de urgenţă pusă în transparenţă publică, urmăreşte, spun iniţiatorii, reducerea cheltuielilor şi a perioadei electorale, ţinând cont că în acest an se vor desfăşura nu mai puţin de patru tipuri de scrutine electorale.
Pe de altă parte, mai spun aceştia, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, alegerile europarlamentare se desfăşoară în mod frecvent la aceeaşi dată cu cele locale.
Alegătorii vor putea vota la aceeaşi secţie de votare un candidat pentru Parlamentul European, dar şi candidaţii pentru funcţiile de consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede şi prelungirea timpului alocat votării până la ora 22:00.
Mai mult, alegătorii care se vor afla la această oră în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se vor afla în afara acestuia vor putea vota până la oora 23:59.
De asemenea, pentru respectarea termenului mandatelor de patru ani pentru autorităţile administraţiei publice locale, procesul de validare a aleşilor locali va avea loc în data de 27 septembrie.
Ca la fiecare alegeri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va asigura serviciile de telefonie specială şi de date, inclusiv pentru funcţionarea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
| Citește și: Cine poate candida și cine poate vota la alegerile europene