Alegeri 2024: Votul pentru europarlamentare a început în străinătate
În funcţie de fusul orar, procesul electoral se desfăşoară în străinătate începând din 8 iunie (22:00, ora României), şi până pe 10 iunie (8:00, ora României). Primii care votează sunt românii din Noua Zeelandă.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Iunie 2024, 00:35 • Actualizat: 09 Iunie 2024, 00:50
Votul în străinătate pentru alegerile europarlamentare a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Noua Zeelandă, duminică, la ora locală 07:00.
În funcţie de fusul orar, votarea în străinătate pentru europarlamentare se desfăşoară începând din 8 iunie (22:00, ora României), şi până pe 10 iunie (8:00, ora României), notează Agerpres.
Ultimii care vor vota sunt românii care se află pe Coasta de Vest a SUA.
Peste 900 de secții de vot, în străinătate
Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22:00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23:59.
Potrivit MAE, peste 900 de secţii au fost organizate pentru românii care vor să voteze în străinătate la scrutinul pentru reprezentanţii în Parlamentul European, cele mai multe fiind în Italia - 150. Numărul de secţii este direct proporţional cu numărul de români din fiecare ţară.
Toţi cetăţenii români care se află în afara ţării duminică pot vota în orice secţie de votare deschisă prin MAE în străinătate.
Ghidul alegătorului și lista secțiilor de vot din afara țării, online
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au întocmit un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secţiile organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European, care este disponibil pe pagina online a MAE.
Lista secţiilor de votare din străinătate şi adresele sediilor acestora poate fi consultată online.
MAE aminteşte că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în afara ţării pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
România va trimite 33 de reprezentanți în viitor Parlamentul European.
Citește și: Mobilizare generală la nivelul MAI pentru buna desfășurare a procesului electoral