Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Maia Sandu, realeasă președinte | LIVE TEXT
Prezența la urne a depășit 54%, ceea ce reprezintă un record.
Publicat: 04 Noiembrie 2024, 00:00 • Actualizat: 04 Noiembrie 2024, 08:34
Candidata proeuropeană Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, indică rezultate preliminare.
"Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi", a spus Maia Sandu.
"Am dovedit că uniţi reuşim să învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze", a adăugat aceasta, care le-a mulţumit alegătorilor pentru că s-au mobilizat la urne.
"Diaspora, eşti uimitoare! Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecţie din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învăţăminte. Moldovenii noştri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic cum bate în piepturile noastre, cei de aici, de acasă", a conchis Maia Sandu, a cărei victorie se datorează moldovenilor care trăiesc peste granițe.
După centralizarea a aproape 99% din sufragii, Maia Sandu are un scor de 55%, în timp ce contracandidatul Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiştilor, de orientare prorusă, a obținut 45% din voturi.
Maia Sandu devine singurul politician căruia electoratul moldovean i-a încredinţat, prin vot direct, două mandate de preşedinte.
Prezența la urne a depășit 54%, potrivit Radio Chișinău.
Potrivit unor cifre parțiale, aproape 300.000 de moldoveni au votat în străinătate.
Bătălia electorală a fost una extrem de tensionată.
Perioada electorală și primul tur al alegerilor au fost marcate de o campanie puternică de dezinformare și mituire a alegătorilor. În ultimele zile, presa a relatat că unii alegători chiar au fost amenințați cu moartea pentru a nu merge la vot.
Potrivit Reuters, autoritățile de la Chișinău au informat mai multe cancelarii UE că Rusia intenţionează să perturbe votul diasporei în turul al doilea, inclusiv în România, prin false alerte cu bombă.
"Dragi moldoveni din diasporă, vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională! Sunteți o forță extraordinară! Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!", a transmis Maia Sandu.
De cealaltă parte, Moscova neagă interferenţa în afacerile interne ale Moldovei.
Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic. Pe parcursul întregii zile, funcționarea site-ului CEC a fost afectată.
Procurorii au făcut percheziţii la Rîşcani şi în capitala Chişinău, sâmbătă, având suspiciuni de finanţare ilegală şi corupere electorală. Autorităţile au avut informaţii că simpatizanţii şi membri ai Blocului „Victorie” - controlați de oligarhul fugar Ilan Şor - au racolat persoane şi le-au oferit bani ca „să voteze împotriva unui candidat la alegerile prezidenţiale”.
Alegeri în Republica Moldova: Votul în diaspora
Moldovenii aflați în străinătate vor putea să își exercite votul în sute de secții de votare care au fost deschise în 37 de țări.
Radio România Actualități amintește că diaspora a jucat un rol cheie, în urmă cu două săptămâni, când votul său a decis practic rezultatul referendumului privind integrarea europeană.
Una dintre cele mai numeroase comunități de cetățeni moldoveni din străinătate se află în Italia.
La cele 60 de secții de votare din Italia, s-au prezentat la urne în urmă cu două săptămâni 70.000 de cetățeni moldoveni din cei aproximativ 300.000 care trăiesc în peninsulă.
Ambasadorul Republicii Moldova la Roma estimează că prezența la vot va fi mai numeroasă.
"Statistica și istoria spun mereu că turul II este mai solicitat, hai să zic așa, prezența la vot este una mai mare. Avem exact aceleași secții cu mici modificări în unele localități", a spus Oleg Nica.
Cele mai multe secții de votare, 12 la număr, sunt în regiunea Emilia-Romagna, urmată de Lombardia, 11, și Veneto 10.
În România, vor fi deschise 16 secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, din care 3 la București și câte două la Cluj și Iași.
Secții au fost create și în Brașov, Sibiu, Timișoara, Craiova, Oradea, Suceava, Bacău, Galați și Constanța. Cetățenii moldoveni pot vota cu buletinul de identitate valabil sau cu pașaport între orele 07:00 - 21:00.
Agenţia de presă belarusă Belta a relatate, duminică, că mai mulţi moldoveni aflaţi în Rusia au plecat spre Minsk, Baku şi Chişinău pentru a vota la prezidențiale.
Citește și: Votul anticipat pentru desemnarea preşedintelui SUA, în desfășurare