ANPC, recomandări pentru cumpărăturile de Paște. Greșelile de care ar trebui să se ferească românii
ANPC a explicat la ce detalii trebuie să fie atenți românii atunci când fac cumpărături pentru masa de Paște.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 30 Aprilie 2024, 11:00 • Actualizat: 30 Aprilie 2024, 11:05
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut recomandări pentru cumpărăturile de Paște. Specialiștii au atras atenția asupra greșelilor pe care ar trebui să le evite românii, astfel încât să nu își pună în pericol sănătatea.
O recomandare făcute de ANPC este aceea de a nu cumpăra ouă de la comercianți aflați la marginea drumului, chiar dacă aceștia oferă prețuri mai mici decât cele din magazinele autorizate. Condițiile neconforme în care ar putea fi depozitate acestea ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Totodată, ANPC a atras atenția că pe ambalajul ouălor trebuie să fie precizate: o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului, precum şi data de valabilitate minimă.
ANPC, avertisment referitor la vopseaua folosită pentru ouăle de Paște și la carne
În privința vopselei folosite pentru ouăle de Paște, ANPC le-a atras atenția românilor să nu folosească vopsea precum cea tipografică sau pentru textile, pentru că și-ar putea pune în pericol sănătatea.
În ceea ce priveşte comercializarea vopselei de ouă, ANPC le-a recomandat românilor să citească cu atenţie eticheta care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare și data expirării.
De asemenea, conform ANPC, carnea trebuie să fie cumpărată doar din locuri special amenajate, dotate cu frigidere şi autorizate şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.
Specialiştii au atras atenția că la suprafața cărnii trebuie să fie o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie. În plus, carnea să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
În ceea ce priveşte comercializarea produselor de patiserie - cozonaci, checuri şi altele, acestea trebuie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri în compoziţie sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice.
În cazul produselor din import, ANPC le-a atras românilor atenția asupra numelui și adresei importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, datei de valabilitate, cantității nete şi condiţiilor de depozitare, potrivit Radio România Actualități.
Pe de altă parte, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.
Citește și: Prețurile pentru carnea de miel înainte de Paște, dezvăluite de fermieri