Atitudinile antisemite s-au accentuat în ultimul deceniu
Situația s-a înrăutățit după 7 octombrie 2023, data masacrului comis de militanți Hamas în sudul Israelului.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Ianuarie 2025, 08:00 • Actualizat: 16 Ianuarie 2025, 08:13
Aproape jumătate din populația adultă a lumii are atitudini profund antisemite, dublu față de acum un deceniu, conform unui nou sondaj realizat de grupul de campanie american Liga Anti-Defăimare.
În unele țări europene, până la 80% din populația adultă crede în stereotipuri precum că evreii controlează mass-media și afacerile sau că sunt responsabili pentru majoritatea războaielor, relatează Euronews.
„Antisemitismul este o urgență globală,” a declarat directorul executiv al ADL într-un comunicat.
„Este evident că avem nevoie de noi intervenții guvernamentale, mai multă educație, măsuri suplimentare pe rețelele sociale și noi protocoale de securitate pentru a preveni crimele motivate de ură antisemită,” a adăugat Jonathan Greenblatt.
Potrivit lui, situația s-a înrăutățit după 7 octombrie 2023, data masacrului comis de Hamas în sudul Israelului, care a dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane și răpirea altor 250.
Conflictul care a urmat a cauzat zeci de mii de victime palestiniene și a determinat Curtea Penală Internațională să emită mandate de arestare împotriva prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, și a comandanților Hamas pentru crime de război.
Date regionale privind antisemitismul
ADL a constatat că 49% dintre persoanele din Europa de Est au atitudini antisemite, Rusia fiind cel mai problematic caz.
În Europa de Vest, procentul este de 17%, dar această medie ascunde unele rezultate îngrijorătoare la nivel individual.
În Grecia, 82% dintre oameni cred că evreii au prea multă putere în lumea afacerilor, în timp ce un sfert dintre români afirmă că evreii sunt responsabili pentru majoritatea războaielor din lume.
Belgia este, de asemenea, identificată ca un punct fierbinte al antisemitismului, cu 40% din populație afirmând că evreii au „prea mult control” asupra presei și afacerilor globale, iar 61% considerând că evreii sunt loiali doar Israelului.
Israelul și Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și un schimb de prizonieri între cele două tabere beligerante.
Înțelegerea ar urma să intre în vigoare pe 19 ianuarie, cu o zi înainte ca Donald Trump să preia funcția de președinte al SUA.
Citește și: 5 pacienţi aduşi din Fâșia Gaza, trataţi în spitale de copii din București