Au continuat protestele unor transportatori și fermieri
Manifestații au avut loc la Timișoara, Iași și lângă Târgu Mureș.
Publicat: 21 Ianuarie 2024, 20:48 • Actualizat: 22 Ianuarie 2024, 09:21
Aproximativ 300 de fermieri din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au reunit, duminică după-amiază, în Piața Huniade din Timișoara.
Între aceștia s-a aflat și Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici.
Potrivit Radio România Timișoara, potestatarii și-au declarat nemulțumirea față de prețul mic al cerealelor și costurile ridicate de producție, reclamând și nivelul scăzut al subvențiilor, comparativ cu vestul Europei.
O delegație formată din cinci reprezentanți ai fermierilor prezenți la protest este așteptată, marți, la Ministerul Agriculturii.
Organizatorii urmează să decidă dacă vor mai cere prelungirea autorizației de protest din Piața Huniade, care expiră pe 24 ianuarie.
| Citește și: Protestele transportatorilor, "îndreptățite"
Aproape 150 de fermieri și transportatori din județul Iași protestează pe traseul Rond METRO – Târgu Frumos, potrivit Radio România Iași.
Cei prezenți au solicitat tarife mai mici la polițele RCA, scăderea prețurilor la motorină și benzină, precum și reducerea taxelor și impozitelor la autovehiculele pentru transport.
Fermierii mureșeni s-au aflat, duminică, în a șaptea zi de protest.
Tractoarele au putut fi văzute în zona Ungheni, aproape de municipiul Târgu Mureș unde au circulat între două sensuri giratorii.
Protestul fermierilor mureșeni continuă și luni, anunță Radio România Actualități.
La București, un singur utilaj a ajuns în Piaţa Constituţiei, unde primarul general Nicuşor Dan a autorizat participarea a 5.000 de persoane, o sută de tractoare şi o sută de capete de tir.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din mai multe organizaţii naţionale ale fermierilor, le solicită autorităţilor române să facă toate demersurile pentru a convinge forurile europene să susţină măsurile care îi pot proteja pe agricultorii din Uniune de efectele vânzării de cereale mai ieftine provenite din Ucraina.
Alianţa face acest demers în contextul în care Consiliul Uniunii Europene pe Agricultură şi Pescuit se întruneşte, marţi, pentru a discuta propunerile venite din partea a cinci state, între care şi România, privind reglementarea comerţului cu cereale ucrainene.
Fermierii români mai cer introducerea unui sistem european de monitorizare a transporturilor de produse agricole ucrainene, sistem care să garanteze că acestea ajung la destinaţie şi nu rămân pe traseu.