Bilanțul inundațiilor din județul Galați a urcat la 7 decese
Riscul de inundații se menține în toată partea de est a Moldovei.
Publicat: 17 Septembrie 2024, 07:48 • Actualizat: 17 Septembrie 2024, 11:09
Hidrologii mențin, până marți la prânz, codul roșu pentru bazinele Bârlad și Prut, aferente județelor Vaslui, Galați și Iași.
Riscul de inundații se menține în toată partea de est a Moldovei.
Restul cursurilor de apă din regiune se află sub cod portocaliu și galben până spre miezul nopții.
Între timp, bilanțul inundațiilor catastrofale din județul Galați a urcat la 7 decese, relatează Radio România Actualități.
Nu au fost raportate noi probleme deosebite pe timpul nopții.
Sunt, însă, în continuare persoane care au înnoptat în locurile special organizate de autoritățile locale, așa cum este cazul comunei Slobozia Conachi, unde au fost amenajate la sala de sport paturi pentru sinistrați, precum și o tabără de corturi cu o capacitate de 200 de locuri.
"Tabăra este în curs de operaţionalizare. Este foarte important ca persoanele sinistrate care urmează să fie acolo cazate atunci când vor solicita, să aibă îndeplinite principalele criterii de igienă şi securitate. A fost acolo instalat un duş, o bucătărie, mobilă, băi, încât populaţia să beneficieze inclusiv de căldură şi lumină. Au stat acolo depozitate o parte din ajutoarele primite de la rezervele de stat, alte ajutoare sunt depozitate şi aici, în Slobozia Conachi. Împreună cu autorităţile locale vom stabili când va deveni operaţională. Probabil dintr-o clipă în alta", a supus Dan Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, citat de Radio România Iași.
Între timp, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost suplimentate cu angajați de la inspectorate pentru situații de urgență din alte județe, venite în zonele afectate cu mașini de intervenții și cu pompe de mare capacitate pentru a scoate apa și noroiul din casele inundate, dar și pentru a-i ajuta pe oameni să mai recupereze câte ceva din bunurile aflate în locuințele afectate.
Între timp, a început și distribuirea de ajutoare pentru sinistrați, atât alimente și apă, din cele care provin de la rezervele statului, cât și din cele strânse în urma unor inițiative private de la societăți comerciale și de la persoane fizice, care s-au mobilizat și au adus în localitățile afectate bunuri de primă necesitate: haine, încălțăminte, pături și saltele.
Crucea Roșie a trimis către localitățile afectate două camioane cu apă, precum și alimente, iar două firme au distribuit peste 18.000 de pâini în opt comune din zonă.
Numeroase companii private și persoane fizice au sărit în ajutorul celor afectați de inundații și care au adus diverse alimente și mâncare caldă. În zonă se află și voluntari din partea mai multor asociații și organizații non-guvernamentale, care ajută la distribuirea ajutoarelor și la pregătirea mâncării pentru persoanele afectate.
Numărul gospodăriilor afectate este cifrat în județul Galați la peste 6.000, circa 300 de persoane fiind salvate și duse de echipele de intervenție în zone sigure.
Inundațiile de la finalul săptămânii au afectat și 40 de școli și grădinițe, cursurile fiind întrerupte în prezent pentru circa 5.000 de copii.
Citește și: Starea de alertă, instituită în judeţele Galaţi şi Vaslui