CNAIR “nu vânează” șoferii fără rovinietă | VIDEO
Modificările aduse costurilor și perioadei de valabilitate a rovinietei au fost dezbătute la Radio România Actualități.
Publicat: 20 Martie 2024, 10:52 • Actualizat: 20 Martie 2024, 12:15
România își armonizează, în această perioadă, legislația la normele europene în privința taxei de drum.
Modificările aduse costurilor și perioadei de valabilitate a rovinietei îi obligă inclusiv pe operatorii de telefonie mobilă să își adapteze platformele la noile cerințe.
Șoferii pot opta pentru rovinieta de o zi, al cărei preț este de 2,5 euro. Perioadele de valabilitate a rovinietei sunt de o zi, 10 zile, o lună, două luni sau un an.
Rovinieta de 10 zile costă echivalentul a 3,3 euro, rovinieta la două luni (60 de zile) - echivalentul a 8,4 euro, iar cea pentru un an va rămâne în continuare la același preț - 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehicule de marfă sub 3,5 tone și 320 de euro pentru vehicule de transport cu 9-23 locuri.
Cea mai scumpă rovinietă este de 1.210 euro pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare de 12 tone.
Plata prin SMS a fost restricționată până pe 21 martie pentru a le oferi operatorilor de telefonie mobilă răgazul necesar pentru a face schimbările necesare.
Sunt disponibile celelalte opțiuni, cum ar fi platformele online.
“În ceea ce privește sistemele noastre și ale operatorilor agreați de noi și acele platforme electronice de pe care se poate achiziționa rovinieta, pot spune că în primele trei ore după ce a intrat în vigoare s-a rezolvat, s-au recalibrat sistemele. Ce a rămas încă de recalibrat, sunt sistemele operatorilor de telefonie mobilă, care au nevoie, până pe data de 21 martie, să-și actualizeze aceste platforme. Recomandarea pe care o fac tuturor și pe care o aplic și eu: când ai ajuns în pompă și ai alimentat, cumpără și rovinieta sau tariful de pod”, a spus purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, în emisiunea Seriviciul de noapte de la Radio România Actualități.
Taxarea după principiul poluatorul plătește și taxarea la kilometru pe coridoarele importante sunt notate ca jaloane de îndeplinit în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar termenul limită este anul 2026.
Strategia presupune implementarea unor sisteme care să taxeze automat autovehiculele, așa cum există în unele țări europene.
“Trebuie să ai sisteme automate, performante, astfel încât să taxeze automat, să fie simplu și pentru că noi, până la urmă, vrem banii transportatorilor și ai cetățenilor care vin, poate tranzitează, se duc mai departe în alte țări să își facă concediul sau - de ce nu? - rămân la noi, și atunci n-ar trebui să-i pedepsim ca să le luăm banii, să simtă că statul român le bagă mâna abuziv în buzunar, ci să plătească pentru că uzează într-o anumită măsură acel drum sau acele drumuri pe care le tranzitează”, a spus Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura.
Dacă ați plecat la drum cu mașina, puteti achita rovinieta în acea zi, până la ora 24:00.
De asemenea, când plecați în călătorie este recomandat să calculați traseul si timpul, astfel încât sa evitați plata rovinietei în ultimele minute ale zilei, sau în primele 10 minute ale zilei următoare, pentru a evita eventualele blocaje din platformele online.
În cazul în care am circulat fără rovinietă și primim amendă, este bine de știut că putem plăti jumătate din amendă dacă o achităm în 15 zile.
Volumul amenzilor a scăzut din 2015 pentru că s-a ușurat modul în care se poate plăti rovinieta și s-au introdus sisteme electronice de verificare, care depistează imediat autoturismele fără rovinietă.
Purtătorul de cuvânt al companiei subliniază că instituția nu vânează amendarea șoferilor.
“Banii încasați din amenzi nu vin la noi. Nici măcar acea parte care reprezintă rovinieta nu vine la noi. Acei bani se duc fie la bugetul de stat, fie la bugetele locale. Deci, practic, nouă nu ne revine nimic. Putem spune că, din perspectiva CNAIR, banii din amendă sunt pierduți pentru noi. Noi încercăm la sfârșitul anului să avem profit cât mai mic, deși suntem o companie profitabilă. De ce? Pentru că preferăm să folosim banii pentru mentenanța infrastructurii rutiere, decât să-i dăm înapoi”, a explicat Alin Șerbănescu.