Consiliul Europei, îngrijorat de escaladarea tensiunilor din Serbia. „Le solicităm autorităților să evite violența”
„Suntem extrem de îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în Serbia, care a condus la o manifestaţie de cel puţin 100.000 de persoane la Belgrad, în 15 martie”, au declarat într-un comunicat raportorii APCE, germanul Alex Schaefer şi suedeza Victoria Tiblom.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 20 Martie 2025, 16:26 • Actualizat: 20 Martie 2025, 16:26
Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și-au exprimat joi, 20 martie, îngrijorarea în privința escaladării tensiunilor din Serbia şi mai ales de felul în care a fost dispersată demonstraţia istorică ce a avut loc pe 15 martie în Belgrad.
„Suntem extrem de îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în Serbia, care a condus la o manifestaţie de cel puţin 100.000 de persoane la Belgrad, în 15 martie. Aceasta a fost una dintre cele mai importante văzute vreodată în Serbia”, au declarat într-un comunicat raportorii APCE, germanul Alex Schaefer şi suedeza Victoria Tiblom.
Manifestaţia, în general paşnică, a fost totuşi perturbată chiar în timpul celor 15 minute de reculegere de o mişcare de panică provocată de un zgomot nedeterminat.
Unii dintre cei care au participat la eveniment susţin că autorităţile sârbe au folosit un tun sonic, dispozitiv militar utilizat pentru a dispersa mulţimile. Însă, Guvernul de la Belgrad a respins această acuzație, potrivit Agerpres.
Raportorii APCE au adăugat că zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma acestei busculade. Aceștia au făcut apel la „autorităţile sârbe să facă lumină” cu privire la aceste acuzaţii de folosire a unui tun sonic şi să „aducă imediat un ajutor medical şi psihologic tuturor victimelor”.
„Le solicităm din nou tuturor părţilor să se angajeze într-un dialog constructiv”
„În lumina declaraţiei noastre precedente din 20 februarie, le solicităm din nou tuturor părţilor să se angajeze într-un dialog constructiv şi autorităţilor sârbe să ia toate măsurile necesare pentru a răspunde cererilor legitime ale manifestanţilor şi să evite folosirea violenţei”, mai arată comunicatul APCE.
Protestele din ultimele luni din Serbia, de o amploare rară după anii '90, au fost provocate de accidentul din gara Novi Sad din 1 noiembrie anul trecut, soldat cu 15 morţi din cauza prăbuşirii unui acoperiş din beton al clădirii ce tocmai fusese renovată.
O parte a sârbilor a văzut în acest accident o reflexie a corupţiei care, în opinia lor, a cuprins viaţa cotidiană, instituţiile şi lucrările publice. Mişcarea de protest s-a extins de la săptămână la săptămână, cu manifestaţii cotidiene în care se cere pedepsirea celor vinovaţi, eliberarea demonstranţilor arestaţi şi un sistem mai puţin corupt.
Serbia a aderat în 3 aprilie 2003 la Consiliul Europei, organizaţie ce reuneşte 46 de ţări şi veghează la respectarea drepturilor omului pe continentul european.
Citește și: BBC: Belgradul, scena celui mai amplu protest din istoria Serbiei