Descoperire arheologică. Hobbiții din „Stăpânul inelelor” au „trăit” în realitate în urmă cu 700.000 de ani
Noile rămășițe descoperite indică o siluetă care era chiar cu 6 centimetri mai scundă decât Homo floresiensis - posibil cea mai mică din toate timpurile.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 August 2024, 15:44 • Actualizat: 07 August 2024, 15:43
O descoperire arheologică a confirmat existența pe o insulă indoneziană, în urmă cu 700.000 de ani, a unor ființe umane timpurii care aveau înălțimea de un metru, asemănătoare prin statură cu personajele denumite „hobbiți” ale scriitorului J.R.R. Tolkien din seria „Stăpânul inelelor/ Lord of the Rings”.
Săpăturile recente de pe Flores, o insulă indoneziană izolată, au scos la iveală un mic fragment osos provenit din partea superioară a unui braț. Analizele au confirmat că acesta i-a aparținut unui om primitiv care avea doar un metru înălțime.
În urmă cu 20 de ani, arheologii care lucrau la o peșteră din Liang Bua au găsit fosile ale unei specii umane timpurii care avea o înălțime de 1,07 metri, cunoscută oficial sub numele de Homo floresiensis. Aceștia erau porecliți „hobbiți”.
Însă, noile rămășițe descoperite indică o siluetă care era chiar cu 6 centimetri mai scundă decât Homo floresiensis - posibil cea mai mică din toate timpurile.
„Era atât de mic încât în mod normal este un copil. Dar eram conștienți că Homo floresiensis erau mici și aveau dinți și maxilare mici, așa că trebuia să confirmăm. Rezultatele au fost surprinzătoare - era evident că era un adult.”, a spus Yousuke Kaifu, profesor la Universitatea din Tokyo, care a fost implicat în studiu.
Vor fi făcute cercetări suplimentare
Mai multe cercetări vor determina unde se încadrează acești indivizi în povestea evoluției umane și cum au evoluat pentru a fi atât de mici, potrivit euronews.com.
„Ceea ce este mai interesant este faptul că Homo floresiensis a rămas la aceeași dimensiune mică. Având în vedere că Liang Bua are o vechime de 60.000 de ani, acest lucru ar putea însemna că a rămas la aceeași dimensiune timp de posibil 600.000 de ani, fără nicio evoluție majoră”, a explicat profesorul.
„În timp ce pe continent dimensiunea creierului devine mai mare și a corpului în consecință, ceea ce duce la apariția lui Homo sapiens, în cealaltă parte a lumii, un tip de om trăia un destin total diferit.”, a adăugat el.
Citește și: Viața complexă de pe Pământ ar fi început cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decât se știa