Directorul executiv al ANM, la RRA: Vremea de Paște va fi mai caldă decât ar fi normal
Va fi cald mai ales în zona de sud și sud-est a țării.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 12 Aprilie 2024, 09:34 • Actualizat: 12 Aprilie 2024, 09:34
Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, invitată vineri, 12 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a anunțat că din datele existente până acum, vremea de Paște se anunță mai caldă decât ar fi normal pentru începutul lunii mai.
„Mai ales în zona de sud și sud-est a țării”
„Actualizarea estimărilor în această dimineață pentru intervalul 15 aprilie - 13 mai ridică o probabilitate crescută ca debutul lunii mai să fie caracterizat de temperaturi în medie ușor peste ceea ce ar fi normal pentru perioada respectivă în toate regiunile, dar mai ales în zona de sud și sud-est a țării.
Așadar, pe măsură ce ne vom apropia de intervalul respectiv vom actualiza datele. Altfel, semnalul la acest moment arată o probabilitate ridicată de a conta pe valori de temperaturi în medie peste mediile multianuale specifice datei din calendar.”, a spus Elena Mateescu despre vremea de Paște.
Schimbările climatice se simt în România
De asemenea, directorul executiv al ANM a spus la „Apel matinal” de la Radio România Actualități că România nu face excepție de la tendința evidentă de creștere a temperaturii aerului, indiferent de perioada în care ne aflăm.
„Fiecare lună doboară recordurile înregistrate în anii anteriori, semn că schimbările climatice sunt evidente și cu siguranță nici 2024, așa cum a debutat chiar și în țara noastră, nu va face excepție, după anul 2023, cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, la nivel planetar, dar și în România.
Și în luna martie țara noastră a înregistrat o abatere termică pozitivă de 3,4 grade Celsius, pe locul 3 ca fiind cea mai călduroasă lună martie din istorie, alături de 2017 și ne amintim zilele de 30 și 31 martie au adus valori de 28 de grade.
Ultima zi din luna martie, la 100 de stații meteorologice temperaturile maxime au înregistrat cele mai ridicate valori zilnice, dintre care la 39 de stații au fost recorduri pentru această lună. 100 de stații însemnând din cele 166 aflate în rețeaua națională de specialitate, iată un procent de 60%.”, a mai spus Elena Mateescu.
Citește și: Vremea se va răci, săptămâna viitoare, după un weekend cald