Euronews: Partidele euroatlantice au suficiente voturi pentru a asigura majoritatea în viitorul parlament
Proiecțiile estimează că viitorul parlament și guvern vor continua strategia națională fermă pro-UE, pro-NATO și pro-Ucraina, în ciuda avansului obținut de candidații ultranaționaliști.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 01 Decembrie 2024, 21:51 • Actualizat: 02 Decembrie 2024, 00:04
Potrivit exit-poll-ului realizat de institutul de sondare CURS, social-democrații aflați în prezent la guvernare conduc cu 26% din voturi în alegerile parlamentare din România, desfășurate duminică.
Proiecțiile estimează că parlamentul și guvernul viitoare vor continua strategia națională fermă pro-UE, pro-NATO și pro-Ucraina, în ciuda avansului obținut de candidații ultranaționaliști.
Datele CURS arată că social-democrații aflați la guvernare conduc cu 26% din voturi, urmați de AUR, un partid naționalist moderat, cu 19%. Locurile următoare sunt disputate, în limita marjei de eroare, de liberalii care fac parte din coaliția guvernamentală alături de social-democrați și de Uniunea Salvați România (USR), un partid pro-UE condus de Elena Lasconi, candidata care a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Pe pozițiile următoare, în lupta pentru a depăși pragul de intrare în Parlament, se află partide mai mici, atât pro-UE, cât și anti-UE, ale căror rezultate sunt, de asemenea, foarte apropiate, în limita marjei de eroare.
Sondajele efectuate la ieșirea de la urne arată că forțele euro-atlantice au suficiente voturi pentru a asigura majoritatea în viitorul parlament, ceea ce le permite să formeze un guvern solid, capabil să continue politicile tradiționale ale României pro-UE, pro-NATO și pro-Ucraina.
Forțele moderate sau ultranaționaliste au înregistrat un avans semnificativ și vor constitui o opoziție puternică în viitorul parlament.
Rezultatele se bazează pe o prezență ridicată la vot, generată de ascensiunea șocantă a unui ultranaționalist în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminica trecută.
Mai mulți români au mers la vot decât în 2020, după o săptămână marcată de acuzații și apeluri pentru un vot de urgență națională care să protejeze tradițiile și viitorul euroatlantic al României.