Expert în domeniul jocurilor de noroc, la RRA: Noua lege nu rezolvă fenomenul dependenței
Expertul a subliniat faptul că numeroși români percep jocurile de noroc drept o posibilă sursă de venit, nu ca pe o simplă distracție.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 18 Aprilie 2024, 09:30 • Actualizat: 18 Aprilie 2024, 09:32
Expertul în domeniul jocurilor de noroc Sorin Constantinescu, invitat joi, 18 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), a spus că fenomenul dependenței de aceste jocuri nu este rezolvat de legea promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis ce interzice păcănelele în orașele cu populație mai mică de 15.000 de locuitori.
Sorin Constantinescu a explicat că fenomenul dependenței de jocurile de noroc este în continuare nerezolvat, pentru că există numeroase site-uri „la negru” pe care românii pot juca păcănele la fel cum o făceau în baruri.
„Pe de o parte este foarte bine că s-au scos aparatele din localitățile mici, dar asta nu rezolvă fenomenul dependenței sau al jocurilor la aparate, pentru că s-a dezvoltat foarte mult partea de online în ultima vreme. Orice copil de 10 ani are un telefon mobil.
Sunt foarte multe site-uri nelicențiate în România, site-uri pirat, la negru, pe care oamenii pot juca lejer aceleași păcănele pe care le jucau până acum în baruri.
În plus, a fost o campanie electorală agresivă cu acest proiect de lege, pentru că dacă oamenii din Parlament aveau bune intenții scoteau toate tipurile de jocuri, nu doar păcănelele. Au rămas pariurile și loteriile, adică sunt o grămadă de posibilități în continuare de a juca jocuri de noroc la țară”, a spus invitatul la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
De asemenea, Sorin Constantinescu a spus că românii joacă în continuare alte tipuri de jocuri de noroc. De exemplu, multe persoane joacă poker la negru, fără licență, prin tot felul de baruri sau separeuri.
Expertul în domeniul jocurilor de noroc: Ar fi trebuit să fie interzise toate tipurile
Totodată, expertul a spus că dacă legiuitorii aveau într-adevăr bune intenții și nu ar fi urmărit doar interese legate de campania electorală ar fi scos toate tipurile de jocuri de noroc.
„Părerea mea este că ar fi trebuit să scoată absolut toate tipurile de jocuri de noroc din localități sub 15.000 de locuitori, nu doar o parte, pentru că ei s-au lăudat că o să distrugă jocurile de noroc, nu neapărat păcănele și nu le-au distrus.”, a spus specialistul.
„În 2015 când s-a schimbat legislația s-a impus o taxă operatorilor de jocuri de noroc pentru prevenirea dependenței. Statul român a adunat până acum în aceste conturi, din 2015, 8 milioane de euro și nu s-a atins nici măcar de un leu.
În plus, pe noua lege au impus noi taxe. Înseamnă încă 50 - 60 de milioane de euro pe an pentru campanii de conștientizare care sunt la dispoziția statului român.”, a adăugat el.
Expertul a precizat că România se află pe locul opt în Europa în ceea ce privește numărul de aparate de jocuri de noroc raportat la numărul de locuitori și a spus că în țară reclamele pentru acestea sunt mult mai agresive decât în alte țări, cum ar fi Germania, Olanda sau Austria, unde acestea sunt concepute în așa fel încât să nu atragă la fel de mult.
Citește și: Legea care interzice păcănelele în orașele sub 15.000 de locuitori, promulgată de Klaus Iohannis