În Republica Moldova, începe Recensământul populației și locuințelor
Printre datele pe care le vor colecta recenzorii se numără anul și locul nașterii, adresa, limba vorbită, nivelul educației, ocupația, dar și alte aspecte.
Publicat: 08 Aprilie 2024, 07:11 • Actualizat: 08 Aprilie 2024, 07:22
Începând de luni și până pe 7 iulie, Republica Moldova organizează Recensământul populației și locuințelor.
Aproape 4.000 de reprezentanți ai Biroului Național de Statistică vor vizita fiecare gospodărie, relatează Radio Chișinău.
Potrivit legii, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzilor și să ofere răspunsuri corecte. În același timp, autoritățile dau asigurări că răspunsurile vor fi confidențiale.
"În baza datelor acumulate, vom construi școli și gradinite, vom acorda servicii sociale și medicale", a punctat premierul Dorin Recean.
"Dincolo de deciziile pe care le ia guvernul, datele vor fi utilizate de mediul de afaceri și cel acamdemic. Este necesar să contruim în baza unor date reale, să indentificam caracteristicile sociodemografice, pentru alocarea resurselor necesare pentru dezvoltarea țării, pentru a construi Europa la noi acasă", a adăugat șeful executivului de la Chișinău.
Întrebările recensământului
Printre datele pe care se vor colecta la recensământ se numără anul și locul nașterii, adresa, limba vorbită, nivelul educației, ocupația, dar și alte aspecte.
Totodată, cetățenii vor fi întrebați despre condițiile locuințelor în care trăiesc: dotarea acestora cu sisteme de canalizare, aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața, materiale de construcții și altele.
„Din capul locului vreau să punctez că aceste date vor fi utilizate de către responsabilii de la BNS și în niciun caz nu sunt partajate în cazul de față cu alte, de exemplu, instituții de stat. Stimați conaționali, aceste date nu sunt folosite decât pentru recensământ.
Necesitatea este ca datele colectate să stea la baza proiectelor de dezvoltare din fiecare localitate. Astfel, participând la acest recensământ, sunt ajutate autoritățile centrale și locale să planifice mai bine politicile publice și înțelegea necesităților fiecărei localități”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean.
Astfel, recensământul va oferi răspunsuri la întrebări precum: Cum va fi distribuit bugetul la nivel local? Câte școli, grădinițe, creșe sau câte locuri de muncă trebuie planificate în anumite regiuni? Unde trebuie construite spitale regionale sau puncte de servicii de urgență?
„Este un exercițiu național care ajută autoritățile să planifice mai bine politicile. Dacă este obligatoriu sau opțional – fiecare are obligația să participe la recensământ și să ofere răspunsuri corecte și complete la întrebări”, a mai spus Daniel Vodă.
Ultimul recensământ s-a desfășurat în 2014.
Citește și: Infrastructură hidrologică a Republicii Moldova, în reabilitare