În urma rezoluției adoptate de ONU, o delegație israeliană își anulează vizita la Casa Albă
SUA s-au abținut de la dreptul de veto în Consiliul de Securitate.
Publicat: 25 Martie 2024, 21:42 • Actualizat: 10 Aprilie 2024, 09:22
O delegație israeliană a decis să își anuleze vizita planificată la Casa Albă, în această săptămână, după rezoluția adoptată în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.
Documentul solicită "încetarea imediată a focului" în Fâșia Gaza.
Statele Unite s-au abținut de la dreptul de veto, de care au uzat anterior.
Fricțiuni între aliați
Potrivit BBC, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că remarcă o “schimbare clară” de poziție a aliatului american în ceea ce privește actualul conflict din Orientul Mijlociu.
Administrația de la Washington s-a declarat “foarte dezamăgită” de gest, dar a ținut să precizeze că o vizită separată a ministrului israelian al Apărării rămâne planificată.
Actuala situație reflectă tensiunile crescânde dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden, care pot avea implicații semnificative în politica internațională.
Insistența unei ofensive terestre în orașul Rafah, unde s-au refugiat cei mai mulți dintre palestinienii care au fugit de război, a atras temeri în cancelariile lumii și avertismente la adresa guvernului israelian.
În plan intern, cabinetul lui Benjamin Netanyahu este criticat în stradă pentru că nu depune suficiente eforturi pentru a elibera ostaticii ținuți de gruparea Hamas.
Criza umanitară se acutizează
Organizațiile umanitare au cerut insistent un nou armistițiu în Fâșia Gaza.
Save the Children susține că rezoluția Consiliului de Securitate le oferă speranța unei scurte pauze celor peste un milion de copii blocați în enclava palestiniană. "Este esențial ca aceasta să fie implementată imediat și susținută definitiv pentru a proteja copiii", a transmis ONG-ul.
Grupurile umanitare insistă că încetarea luptelor este singura modalitate de a asigura protecția civililor și este esențială pentru a permite furnizarea de ajutoare umanitare către cei aflați în nevoie disperată.
Joia trecută, într-o declarație adoptată cu unanimitate, cei 27 de lideri ai UE au cerut încetarea focului în Fâșia Gaza pentru prima dată de la izbucnirea războiului.
Negocierile pentru un nou armistițiu nu au dat rezultate
Războiul a izbucnit la 7 octombrie 2023, când militanții Hamas au lansat un atac fără precedent asupra teritoriului statului evreu, ucigând aproximativ 1.200 de persoane. Alte peste 200 de persoane au fost luate ostatice.
Riposta armată a Israelului s-a soldat cu peste 32.000 de morți și o criză umanitară acutizată în Fâșia Gaza.
Citește și: Spania, Irlanda, Slovenia și Malta, "pregătite" să recunoască statul Palestina