Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Încetează valabilitatea poliţelor RCA emise de Euroins

În ultima perioadă, tot mai mulți șoferi au încheiat polițe la alte societăți de asigurare pentru a nu risca amenzi.

Încetează valabilitatea poliţelor RCA emise de Euroins

Publicat: 06 Decembrie 2023, 18:17  • Actualizat: 06 Decembrie 2023, 22:12

Valabilitatea poliţelor RCA emise de compania falimentară Euroins încetează joi.

În ultima perioadă, tot mai mulți șoferi au încheiat polițe la alte societăți de asigurare pentru a nu risca amenzi sau reținerea talonului mașinii.

"Aceste polițe de la Euroins se reînnoiesc la alte societăți. Cei care nu au încheiate polițe valabile începând cu data de 8 decembrie riscă sancțiuni cu privire la amenzile de circulație. În plus, sunt expuși riscului ca, în cazul unui accident, să suporte singuri dauna. Ei pot beneficia de restituirea primei de asigurare plătită la Euroins pentru perioada pentru care nu folosesc polița, printr-o cerere de restituire către Fondul de Garantare al Asigurărilor", a explicat brokerul Gheorghe Câmpeanu pentru Radio România Târgu Mureș.

"După data de 7 decembrie, poliţele de asigurare emise această societate încetează de drept, iar creditorii de asigurare care vor avea sau au avut accidente pe această companie se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor pentru Daune, dacă a fost cazul, sau pentru restituirea de primă, pentru cei care mai aveau în valabilitate aceste poliţe până la începutul anului viitor, pentru perioada rămasă neacoperită. Cererile de restituire de primă se pot formula direct pe portalul FGA România. De asemenea, trebuie să ştie toţi cei care nu fac acest lucru că riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, conform Legii 132, reţinerea talonului şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare", a declarat șeful general al Direcţiei Generale Asigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, invitat în rubrica Apel matinal de la Radio România Actualități.

Numărul mic de companii care vând RCA, marea problemă a pieței

"Noi am monitorizat foarte atent încă din martie, de când această companie a ieşit din piaţă, cum se mută cotele de piaţă. Am verificat solvabilitatea companiilor, care sunt într-adevăr puţine, din păcate, asta e marea problemă a pieţei RCA, pentru că oferta din partea companiilor, deşi active în România, avem 25 autorizate de noi şi 15 venite pe sucursală, deci 40 de companii, numai şase plus două pe sucursală oferă această poliţă RCA. Am verificat mult mai intens, începând cu săptămâna trecută, aşa cum spuneam, am ţinut legătura cu companiile. Colegii mei din Supraveghere, la fel, au ţinut legătura cu companiile sau cu intermediarii. Au făcut teste înainte de această perioadă, majoritatea companiilor. Într-adevăr, am constatat o încărcare mai mare, este şi normal. Oferta a crescut de trei-patru ori faţă de acum câteva săptămâni. De asemenea, în perioada zilelor libere de 1 decembrie, acele patru zile libere, s-a făcut mult mai mult decât se făcea în mod normal în zilele libere precedente, 96.000 de poliţie în cele patru zile. În prima zi a acestei săptămâni s-au intermediat în jur de 100.000 de poliţe - luni. În curând o să avem şi situaţia pentru ziua de ieri şi mă aştept să fie peste 100.000, dacă nu chiar 150.000. Volumul creşte, pe măsură ce se apropie acest termen de 7 decembrie. Într-adevăr, datorită acestor pot să spun milioane de oferte, fără să exagerez, din ce am cules de la companiile de asigurări, unele sisteme au avut puţine delay-uri, în sensul de 10-20 de secunde în plus faţă de o perioadă normală, dar vorbim de zeci de secunde, nu vorbim de alte tipuri de delay-uri [întârzieri - n. red]. Ca urmare, cei care încearcă să-şi facă poliţa direct online trebuie să aibă puţină răbdare, pentru că acea poliţă se va încheia fără probleme într-un termen cât mai scurt posibil", a adăugat reprezentatul ASF.

RCA, un produs neprofitabil

"În primăvară se preschimbă cele mai multe poliţe, conform statisticilor noastre, şi în perioada de toamnă. Dacă pe perioada verii aveam în iulie-august, început de septembrie undeva la 20.000 de poliţe pe zi, în toamnă au depăşit 30.000. Iar zilele acestea, aşa cum vă spuneam, avem vârf cu 100.000 sau peste 100.000 datorită acestor momente în care se preschimbă poliţele de la Euroins (...) Produsul RCA nu este un produs tipic. Pe lângă faptul că este un produs obligatoriu vândut de companii private, în istoricul acestei pieţe, majoritatea cazurilor sau pentru majoritatea companiilor, acest produs a dus la pierderi. Pentru ca o companie să-şi menţină solvabilitatea şi să nu avem probleme aşa cum au fost cu alte companii, acţionarii sau managementul companiei trebuie să se asigure că are întotdeauna rezervele necesare, cashul necesar să acopere cota de piaţă pe care o preia şi să acopere potenţialele daune pe care urmează să le facă. Deci este un mâncător de cash; şi o companie care decide să vândă RCA în primul rând trebuie să aibă un capital solid, rezerve constituite corect, reasigurare constituită corect şi, mult mai important, să aibă o diversificare în portofoliu, că doar cu produsul RCA nu poate funcţiona la sfârşit o companie de asigurări, aşa cum ştim că au fost în trecut companii care aveau în portofoliu peste 90% RCA. Deci, dacă-şi faci un portofoliu diversificat, cu RCA 10-20, maxim 50% din produsele pe care le oferă, atunci compania poate fi viabilă pe termen lung şi cu ajutorul, bineînţeles, a acţionarilor, poate rămâne în piaţă fără probleme", a precizat Valentin Ionescu, care a amintit că ASF nu poate interveni în stabilirea prețurilor pe piața RCA.

Evoluţia preţului RCA depinde de cererea de ofertă

"Până la sfârşitul anului, este în vigoare hotărârea de guvern vorbeşte de practicarea tarifelor pe care le-au avut la 28 februarie, pe care le-au practicat la 28 februarie toate companiile de asigurări. După ieşirea din această hotărâre de guvern, fac precizarea că, nu ştiu dacă toţi ascultatorii dvs. ştiu, ASF nu are intervenţie directă pe tarif, nu are voie să intervină, conform directivelor europene. Singurul care poate interveni pe o evoluţie accelerată a unor tarife dintr-o anumită piaţă este doar Consiliul Concurenţei. Noi ne asigurăm că companiile prezente în piaţă respectă indicatorii, au capacitatea să plătească daunele, să despăgubească conform legii (...) Evoluţia preţului, şi nu numai în piaţa asigurărilor, depinde de cererea de ofertă şi de ce se întâmplă în spatele acelui calcul pentru tariful RCA. Calculul tarifului are în componenţă frecvenţa daunelor - care e aproape şapte la automobile persoane fizice, şapte maşini din 100 fac accidente, are în calcul severitatea daunelor, care a crescut numai anul acesta cu 12%, aproape 11.000 lei dauna medie, şi are în spate şi alte costuri, cum ar fi cu distribuţia, cu intermedierea şi alte posturi administrative ale societăţilor de asigurări. Ce pot să vă spun e că noi sperăm, prin discuţiile pe care le vom avea şi prin monitorizarea pe care o vom face, ca anul viitor să nu avem derapaje în această piaţă. Şi vom folosi toate pârghiile. Dacă va fi necesar, vom colabora cu alte autorităţi ca aceste derapaje să nu fie exagerate", a explicat oficialul ASF.

Valentin Ionescu a fost întrebat despre lecțiile învățate după falimentele din domeniul asigurărilor.

Comportamentele incorecte, scoase din piaţă

"În primul rând, vreau să vă aduc aminte că s-a schimbat abordarea la nivel european în piaţa asigurărilor. Începând cu 2016 este în vigoare regimul Solvabilitate II. Ca urmare, abordarea tuturor autorităţilor de supraveghere din Europa s-a schimbat, de la supraveghere bazată pe conformitate la o supraveghere bazată pe riscuri. De aici, şi modalităţile de evaluare şi investigare din ultimii ani pe care ASF le-a avut cu privire la această piaţă a asigurărilor. Ele au fost, de altfel, au fost de alt tipic, au fost preventive. Dar, acolo unde deja existau probleme, în ciuda atenţionărilor, controalelor nenumărate pe care noi le-am avut, sancţiunilor date şi care au fost publice pe site-ul nostru, unele companii nu au înţeles şi acţionarii acelor companii nu au înţeles să se pună în ordine. Ca urmare, nu a trebuit decât să luăm decizia de constatare a insolvenţei în cazul acelor companii (...) Pot să vă spun doar că piaţa este mult mai ordonată în acest moment, ca să folosesc acest termen. Comportamentele incorecte au fost scoase din piaţă. Acum vorbim de abateri minore sau scăpări minore pe care le-am identificat anul acesta la companii sau la intermediari, datorită şi modului în care noi facem această supraveghere din ultimii doi-trei ani: proactivă, încercăm să avem sisteme de alertă timpurii. Aşa cum spuneam, piaţa este mult mai ordonată, mult mai corectă faţă de acum câţiva ani.
Şi riscurile mult mai mici. Iar pe termen lung cred că inclusiv consumatorii din această piaţă vor fi câştigaţi, pentru că, cred. Aş vrea să spun ceva foarte important. Faptul că poliţa RCA nu este doar pentru cel pe care îl lovim. În primul rând, este pentru apropiaţii, familia noastră, dacă este în maşină, copilul nostru, şi avem accident. Despăgubirea pentru vătămările corporale pe care noi o producem în cazul accidentului familiei noastre care se află în maşină se face pe poliţa RCA. Deci recomand tuturor telespectatorilor ca atunci când încheie această poliţă să ţină cont de acest aspect", a conchis Valentin Ionescu, citat de Rador Radio România.

Mii de persoane evacuate în Indonezia din cauza erupției vulcanului Ibu
Actualitate 19 Mai 2024, 13:57

Mii de persoane evacuate în Indonezia din cauza erupției vulcanului Ibu

De la începutul anului, activitatea vulcanică a Arhipelagului Indonezian s-a intensificat.

Mii de persoane evacuate în Indonezia din cauza erupției vulcanului Ibu
24 de persoane, recuperate de salvamontiști în decursul a 24 de ore
Actualitate 19 Mai 2024, 12:47

24 de persoane, recuperate de salvamontiști în decursul a 24 de ore

Cele mai multe apeluri au fost efectuate către dispeceratele Salvamont Harghita, Braşov şi Prahova.

24 de persoane, recuperate de salvamontiști în decursul a 24 de ore
Taximetriștii din aeroporturi, amendați cu 14.000 de lei
Actualitate 19 Mai 2024, 12:30

Taximetriștii din aeroporturi, amendați cu 14.000 de lei

Au fost aplicate zeci de sancțiuni.

Taximetriștii din aeroporturi, amendați cu 14.000 de lei
Peste 600 de șoferi au rămas fără permis, sâmbătă
Actualitate 19 Mai 2024, 12:00

Peste 600 de șoferi au rămas fără permis, sâmbătă

Numărul nu îi include pe șoferii care au acumulat puncte de amendă, care vor duce la suspendarea permisului auto.

Peste 600 de șoferi au rămas fără permis, sâmbătă
GEORGIA: Controversata lege a "agenților străini", blocată prin veto prezidențial
Actualitate 19 Mai 2024, 09:45

GEORGIA: Controversata lege a "agenților străini", blocată prin veto prezidențial

Salome Zourabichvili consideră că actul adoptat de Parlamentul de la Tbilisi serveşte intereselor Rusiei.

GEORGIA: Controversata lege a "agenților străini", blocată prin veto prezidențial
Protest al angajaților din muzee, în Piața Victoriei
Actualitate 18 Mai 2024, 22:14

Protest al angajaților din muzee, în Piața Victoriei

Sindicaliștii din domeniul protecţiei patrimoniului cultural reclamă subfinanţarea.

Protest al angajaților din muzee, în Piața Victoriei
Amenzi de peste 70.000 de lei după controale în gări și trenuri
Actualitate 18 Mai 2024, 20:14

Amenzi de peste 70.000 de lei după controale în gări și trenuri

Neregulile descoperite au fost amendate cu peste 70.000 de lei.

Amenzi de peste 70.000 de lei după controale în gări și trenuri
Președintele Turciei a grațiat 7 generali implicați în puciulul din 1997
Actualitate 18 Mai 2024, 16:45

Președintele Turciei a grațiat 7 generali implicați în puciulul din 1997

Decizia a fost luată ținând cont de vârsta şi starea de sănătate a foştilor militari.

Președintele Turciei a grațiat 7 generali implicați în puciulul din 1997