Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Ion Iliescu, la moartea lui Nicolae Manolescu: România pierde unul din ultimii săi mari intelectuali publici

“Istoria critică a literaturii române” [opera lui N. Manolescu - n. red] e dintre acele tomuri de care orice literatură a lumii ar fi mândră", consideră Ion Iliescu.

Ion Iliescu, la moartea lui Nicolae Manolescu: România pierde unul din ultimii săi mari intelectuali publici

Publicat: 24 Martie 2024, 20:26  • Actualizat: 24 Martie 2024, 20:41

Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacționat, duminică, la vestea morții academicianului Nicolae Manolescu.

"Ne-au apropiat multe, ne-au despărţit puţine lucruri"

"Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din viaţă profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. În peste 60 de ani de când ne cunoaştem, ne-au apropiat multe, ne-au despărţit puţine lucruri. Timpul lung a fost acela al solidarităţii şi al prieteniei. I-am urmărit ascensiunea încă de la debutul său în revista “Contemporanul” şi mai apoi în “România Literară”, ambele conduse de cel care i-a dat cronica literară, la 22 de ani şi l-a protejat în vremuri grele, George Ivaşcu", a scris Ion Iliescu pe blogul său.

"Reprezentant strălucit al celei mai bune generații literare de după război, generația ‘60, Nicolae Manolescu lasă în urma sa zeci de cărți de istorie și critică literară și mii de articole. “Istoria critică a literaturii române” e dintre acele tomuri de care orice literatură a lumii ar fi mândră", a adăugat fostul președinte.

"După Revoluţie, a făcut şi politică şi a fost senator din partea Partidului Alianţei Civice. Ca preşedinte al PAC, a semnat Declaraţia de la Snagov, demers pe care l-am iniţiat şi care a consfinţit parcursul european al ţării noastre.

A fost o vreme ambasadorul României la UNESCO şi îmi amintesc că de fiecare dată când mergeam la Paris ne întâlneam şi depănam amintiri despre plimbările noastre de la Neptun, la malul mării şi la marginea Istoriei", mai notează fostul lider de la Cotroceni.

"Un apărător sclipitor al limbii şi literaturii române"

"România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici. Spirit polemic şi analitic, plin de umor, lucid, un apărător sclipitor al limbii şi literaturii române, şi-a pus întreaga viaţă sub genericul «Profesiunea mea, Cultura». Transmit familiei îndoliate, prietenilor săi, Uniunii Scriitorilor din Romania, redacţiei revistei “România Literară”, pe care a condus-o după Revoluţie, condoleanţele mele.

Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trăi cât va trăi şi literatura română.

Drum bun, Nicky! Dumnezeu să te ierte şi să te odihnească în pace”, conchide Ion Iliescu.

"Ireparabilă pierdere"

"Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă durere încetarea din viață a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), Președintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului „România literară”, critic și istoric literar de mare reputație, una dintre cele mai mari personalități ale literaturii române din toate timpurile.

Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanență în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenți și doctoranzi, ca profesor, precum și al tinerilor scriitori din mai multe generații. Ca om politic și ziarist de atitudine a militat pentru democrație și libertate.

Prin dispariția lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere", a scris Uniunea, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit Radio România Actualități, scriitorul era internat la Spitalul "Elias" din Bucureşti, unde era în evidenţă cu boli cronice, și a suferit un atac de cord.

Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea, amintește Radio România Cultural.

Manolescu, un titan al criticii literare

Mama sa, Sabina Apolzan (n. Manolescu), a fost profesoară de franceză, iar tatăl său, Petru Apolzan, profesor de filosofie, notează "Dicţionarul general al literaturii române" apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

Nicolae Manolescu a urmat gimnaziul la Sibiu, apoi cursurile liceale le-a început la Râmnicu Vâlcea. A absolvit liceul la Sibiu, după care a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1956-1962), cu o întrerupere în 1958 şi 1959, când este exmatriculat din cauza dosarului, potrivit sursei citate. Şi-a luat licenţa în 1962, şi în acelaşi an a început o colaborare la ''Contemporanul''.

În 1963, Nicolae Manolescu şi-a început cariera universitară, ca preparator la Catedra de Istoria Literaturii Române a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, devenind ulterior asistent (1964-1968), lector (1968-1989), apoi, după 1990, profesor la aceeaşi catedră. Lucrarea sa de doctorat - ''Contradicţia lui Maiorescu'' - a fost susţinută în 1974.

''Manifestată precoce, vocaţia de cronicar literar a lui Nicolae Manolescu se exercită constant vreme de trei decenii (1962-1992). Debutul survine în ''Contemporanul'', unde G. Ivaşcu îi oferă cronica literară în primăvara lui 1962. Va continua s-o susţină până în 1972, când este titularizat cronicar la ''România literară'' de acelaşi G. Ivaşcu (...)'' ("Dicţionarul general al literaturii române", Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

Din 1990, a devenit directorul revistei ''România literară''. A renunţat la cronică, dar în perioada aprilie 1990-septembrie 1991 a semnat rubrica de analiză politică ''Ochiul magic''. Activitatea sa de critic s-a făcut prezentă în aproape toate publicaţiile culturale ale vremii.

Nicolae Manolescu a debutat cu volumul ''Literatura română de azi. 1944-1964'', scris în colaborare cu Dumitru Micu (1965). Au urmat: ''Lecturi infidele'' (1966), ''Metamorfozele poeziei'' (1968), ''Contradicţia lui Maiorescu'' (1970), ''Teme'' (vol. I-VII, apărute între 1971-1988), ''Introducere în opera lui Alexandru Odobescu'' (1976), ''Sadoveanu sau Utopia cărţii'' (1976, Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române), ''Arca lui Noe'' (I-III, 1980-1983), ''Despre poezie'' (1987), ''Istoria critică a literaturii române'' (1990), ''Dreptul la normalitate. Discursul politic şi realitatea'' (1991); ''Cărţile au suflet'' (1995); ''Metamorfozele poeziei. Metamorfozele romanului'' (1999); ''Poeţi romantici'' (1999); ''Teme'' (2000); ''Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu'' (vol. I-III, 2001); ''Cititul şi scrisul'' (2002); ''Poeţi moderni'' (2003); ''Lectura pe înţelesul tuturor'' (2003), ''Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă'' (2009).

În noiembrie 2008, Nicolae Manolescu a lansat în cadrul Târgului Gaudeamus lucrarea ''Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură'', care are peste 1.500 de pagini şi la care a lucrat timp de 25 de ani.

Nicolae Manolescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române la 24 octombrie 1997, iar la 28 martie 2013 a devenit membru titular al acestui înalt for ştiinţific şi cultural.

Nicolae Manolescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1963, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003). A fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) în anul 2005. La 23 noiembrie 2009 a fost ales pentru un al doilea mandat la conducerea USR, apoi reales în fruntea USR la 7 octombrie 2013. La 5 mai 2018 a fost reales preşedinte al USR, pentru mandatul 2018-2023.

Nicolae Manolescu a fost membru fondator al Alianţei Civice şi membru în Comitetul Director al acesteia (1990), apoi, din iulie 1991, preşedinte al Partidului Alianţa Civică (PAC), se arată în lucrarea ''Personalităţile României contemporane. Protagonişti ai vieţii publice'', editat de Agenţia Naţională de Presă ROMPRES (Bucureşti, 1995). A deţinut funcţia de preşedinte al Partidului Alianţa Civică până în 1998, când PAC şi PNL au fuzionat. A fost senator de Sibiu în legislatura 1992-1996, fiind ales, în septembrie 1992, pe listele Convenţiei Democrate Române.

În noiembrie 1996, a candidat la Preşedinţia României, din partea Alianţei Naţional Liberale (ANL). În perioada 2006-2015, Nicolae Manolescu a fost ambasador al României la UNESCO.

La 1 decembrie 2000, i-a fost conferit de către Preşedinţia României Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Mare Cruce, iar la 1 decembrie 2008 - Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Mare Cruce.

De-a lungul timpului, a fost distins cu premii ale Academiei Române, Uniunii Scriitorilor, Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, iar din partea statului francez - cu titlul de ''Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres''.

În octombrie 2004, Nicolae Manolescu a obţinut Premiul Prometheus pentru întreaga carieră - Opera Omnia, acordat de fundaţia ''Anonimul'', iar în cadrul Galei Premiilor "Manuscriptum" din 11 decembrie 2008 i-a fost decernat marele premiu "Manuscriptum", pentru cartea ''Istoria critică a literaturii române''. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (2010), al Universităţii ''1 Decembrie 1918'' Alba Iulia (2011), al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (2012), al Universităţii ''Babeş-Bolyai'' din Cluj-Napoca (2012), al Universităţii "Vasile Alecsandri" din Bacău (2016). La 14 ianuarie 2017, Nicolae Manolescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Alecu Russo" din Bălţi - Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii cu prilejul ''Zilelor Eminescu''. În 2011 Senatul Universităţii din Bucureşti i-a conferit titlul de Profesor emerit.

La Gala Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO în An Centenar, care a avut loc la 27 noiembrie 2018, criticul literar Nicolae Manolescu s-a numărat printre personalităţile cărora le-au fost înmânate diplome de excelenţă în semn de înaltă recunoaştere a contribuţiei remarcabile la împlinirea şi afirmarea idealurilor şi obiectivelor UNESCO. Potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în octombrie 2019 i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.

Ultime omagii, la Ateneu

Admiratorii care doresc să îi aducă un ultim omagiu scriitorului și criticului literar Nicolae Manolescu sunt așteptați luni, la Ateneul Român din București, unde va fi depus trupul neînsuflețit al academicianului.

Înhumarea va avea loc marţi, la Cimitirul Sfântul Ioan din Râmnicu Vâlcea.

"Persoanele care doresc să aducă un ultim omagiu preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, acad. Nicolae Manolescu, o pot face luni, 25 martie, între orele 11,00 şi 14,00, la Ateneul Român.

Înmormântarea va avea loc marţi, 26 martie, orele 12,30 la Cimitirul Sfântul Ioan din Râmnicu Vâlcea.

Uniunea Scriitorilor va pune la dispoziţie celor care doresc să participe două autobuze care vor pleca de la sediul Uniunii Scriitorilor marţi, 26 martie, ora 9,00", se arată într-un mesaj publicat online de Uniunea Scriitorilor din România.

Citește și: "Nu am nostalgia comunismului", mărturisește Ion Iliescu

Bacalaureat 2024: Examenul începe cu proba orală la Limba română
Actualitate 16 Iunie 2024, 13:56

Bacalaureat 2024: Examenul începe cu proba orală la Limba română

Afişarea primelor rezultate se va face pe 8 iulie.

Bacalaureat 2024: Examenul începe cu proba orală la Limba română
RD Congo: Un român a fost ucis într-un atac armat. Alți doi au fost răniți
Actualitate 16 Iunie 2024, 11:50

RD Congo: Un român a fost ucis într-un atac armat. Alți doi au fost răniți

Cei 3 lucrau la o firmă care asigura paza unei companii.

RD Congo: Un român a fost ucis într-un atac armat. Alți doi au fost răniți
Salvamont: Peste 30 de persoane, recuperate de pe munte în decursul a 24 de ore
Actualitate 16 Iunie 2024, 10:28

Salvamont: Peste 30 de persoane, recuperate de pe munte în decursul a 24 de ore

Cele mai multe solicitări au fost gestionate de Salvamont Mureş, Bistriţa-Năsăud, Argeş şi Gorj.

Salvamont: Peste 30 de persoane, recuperate de pe munte în decursul a 24 de ore
Numărul pensionarilor a scăzut cu aproape 700 în luna mai
Actualitate 16 Iunie 2024, 10:10

Numărul pensionarilor a scăzut cu aproape 700 în luna mai

Pensia medie a fost de 2.249 de lei, potrivit CNPP.

Numărul pensionarilor a scăzut cu aproape 700 în luna mai
Noi proteste la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza
Actualitate 15 Iunie 2024, 23:30

Noi proteste la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza

Manifestațiile săptămânale au, de asemenea, un element antiguvernamental, mulţi cerând ca premierul Benjamin Netanyahu să...

Noi proteste la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza
Ample manifestații împotriva extremei drepte, în orașele Franţei
Actualitate 15 Iunie 2024, 22:27

Ample manifestații împotriva extremei drepte, în orașele Franţei

Succesul acestei tabere politice în recentele alegeri europarlamentare l-a determinat pe preşedintele Emmanuel Macron să...

Ample manifestații împotriva extremei drepte, în orașele Franţei
România interzice prezența delegațiilor din Rusia şi Belarus la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE
Actualitate 15 Iunie 2024, 17:11

România interzice prezența delegațiilor din Rusia şi Belarus la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Reuniunea va fi găzduită de București, între 29 iunie şi 3 iulie.

România interzice prezența delegațiilor din Rusia şi Belarus la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE
SUA anunță un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari
Actualitate 15 Iunie 2024, 15:34

SUA anunță un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari

Banii vor fi direcționați spre refacerea infrastructurii energetice şi gestionarea situaţiei umanitare a Ucrainei, invadată...

SUA anunță un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari