Legea ce le dă dreptul mamelor minore să decidă pentru ele și copiii lor, promulgată
Mamele minore care au împlinit 16 ani vor putea semna documente cu caracter medical şi administrativ ce au legătură cu îngrijirea şi dezvoltarea copilului.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 27 Mai 2024, 11:10 • Actualizat: 27 Mai 2024, 11:14
Legea ce le dă dreptul mamelor minore din România care au împlinit vârsta de 16 ani să decidă pentru ele și copiii lor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Prin noua lege, aceste mame din România vor putea semna documente cu caracter medical şi administrativ care au legătură cu îngrijirea şi dezvoltarea copilului.
De asemenea, ele vor putea lua decizii în obţinerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea minorului. Aceste sume vor putea fi acordate mamelor la solicitarea acestora, potrivit Radio România Actualități.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la data de 30 aprilie. Legea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
45% dintre mamele minore sub 15 ani, la nivelul UE, provin din România
Rezultatele unui studiu al Organizației Salvații Copiii au arătat că 45% dintre mamele minore sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. Același studiu arată că unul din zece nou-născuți din țară provin de la o mamă minoră.
„Una din trei fete care în prezent sunt mame/gravide minore a rămas însărcinată pentru prima dată în jurul vârstei de 15 ani sau mai puţin, arată datele unui studiu calitativ realizat de Salvaţi Copiii România.
Numai în 2022, 746 de naşteri au fost înregistrate la fete cu vârsta între 10 şi 14 ani, alte 1.286 de naşteri fiind la mame care aveau 15 ani”, arată studiul citat.
Citește și: Mureș, județul cu cele mai multe mame minore