MAE confirmă răpirea unui navigator român în Marea Roșie
O celulă de criză a început demersurile diplomatice pentru a găsi o soluţie astfel încât repatrierea marinarului român să aibă loc în siguranţă

20 Noiembrie 2023, 23:37
Ministrul de Externe a confirmat, luni, răpirea unui marinar român în Marea Roşie.
Luminiţa Odobrescu a dat asigurări că autorităţile române fac demersuri pentru a obţine eliberarea bărbatului, potrivit Radio România Actualități.
Ministrul a precizat că a convocat imediat celula de criză din cadrul instituției şi a început demersurile diplomatice pentru a găsi o soluţie astfel încât repatrierea marinarului român să aibă loc în siguranţă.
Compania care deţine nava comercială sechestrată în Marea Roşie de rebelii houthi din Yemen, începând de duminică, a anunţat că vasul se află în Portul Hodeidah.
Vasul Galaxy Maritime Limited este înregistrat în Marea Britanie, relatează BBC, citat de Rador Radio România.
Rebelii houthi au dat publicităţii o înregistrare video în care bărbaţi înarmaţi coboară dintr-un elicopter pe navă.
Susţinuţi de Iran, rebelii houthi - susţinuţi de Iran - au anunţat iniţial că nava ar fi israeliană, scenariu respins de guvernul statului evreu. Gruparea a avertizat că va sechestra orice vas ce are legături cu Israelul, în aria sa de acţiune.
Liderul rebelilor houthi din Yemen a promis, recent, că va continua atacurile împotriva Israelului, adăugând totodată că forţele sale vor căuta nave israeliene în Marea Roşie şi în strâmtoarea Bab al-Mandeb.
"Ochii noştri sunt deschişi pentru a monitoriza şi căuta în mod constant orice navă israeliană în Marea Roşie, în special în Bab al-Mandeb şi în apropierea apelor regionale yemenite", a spus Abdulmalik al-Houthi într-un discurs radiodifuzat.
În ultimele săptămâni, rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat mai multe atacuri cu rachete şi drone împotriva Israelului şi au avertizat că vor urma şi alte atacuri, relatează CNN.
Înălţimile Golan sunt considerate teritoriu ocupat, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
Israelul a preluat această fâşie îngustă de pământ de la Siria în 1967, în timpul Războiului de Şase Zile, şi a anexat terenul în 1981.