Măsuri convenite cu transportatorii şi fermierii, pe masa ședinței de Guvern
Executivul va analiza, spre exemplu, condiţiile în care se va putea restitui parţial către operatorii de transport acciza la carburant.
Publicat: 17 Ianuarie 2024, 23:07 • Actualizat: 18 Ianuarie 2024, 07:24
Guvernul ar urma să aprobe, joi, mai multe măsuri menite să rezolve revendicările formulate de transportatori.
Executivul va analiza şi condiţiile în care se va putea restitui parţial către operatorii de transport acciza la carburant, potrivit Radio România Actualități.
Reprezentanţii protestatarilor au anunţat că un lucru important pe care l-au obţinut la întâlnirea de miercuri seară cu premierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Sorin Grindeanu este acela că o parte din acciza la motorină va fi retrimisă transportatorilor.
"Prim-ministrul şi-a dat acordul pentru reinstituirea restituirii parţiale a accizei suplimentare pentru operatorii de transport, având în vedere că pragul va creşte la 1 iulie peste 2.189 lei şi, tradiţional, în România, întotdeauna când a fost la prag de 400 euro la mia de litri s-a restituit parţial acciza către operatorii de transport. Data trecută, când a avut 400 euro, s-au dat 4 cenţi pe litru. Astăzi vorbeam de 50% din ce a crescut acum, la 1 ianurie, urmând să se păstreze proporţiile şi pentru creşterea de la 1 iulie", a spus Radu Dinescu, din delegația transportatorilor.
| Citește și: "Sunt sigur că pentru orice problemă există şi o soluţie"
La rândul său, Guvernul a anunţat că sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi ministerul de resort.
Între acestea, modificări cu privire la modalităţile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei, stabilirea unor limite acceptate în conformitate cu legislaţia europeană privind depăşirea greutăţii camioanelor şi clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, atestarea profesională a personalului de specialitate şi clarificarea unor dispoziţii privind examinarea persoanelor care vor să obţină atestate de conducători auto, transport persoane sau transport de marfă.
Peste o mie de camioane aşteaptau, miercuri seară, să intre în România pe la vama Siret. Coloana se întinde pe zeci de kilometri în Ucraina. Intrarea în ţară rămâne blocată de autovehiculele protestatarilor.
La Constanța, în jur 30 de șoferi protestatari au rămas fără permise de conducere după ce au circulat pe contrasens pe Autostrada A4.
La Afumați, zeci de camioane au mers cu viteză foarte redusă, miercuri, pentru a bloca traficul.
Ministrul Agriculturii i-a invitat la discuţii, miercuri seară, pe fermierii care protestează la Afumaţi şi se consideră nereprezentaţi de asociaţiile care au fost la întâlnirile organizate în această săptămână.
Tratativele sunt programate să înceapă joi, la ora 9:00.
Într-o postare pe Facebook, Florin Barbu a transmis că îi aşteaptă la minister pe toţi fermierii, indiferent dacă fac sau nu parte din asociaţiile care au fost în această săptămână la întâlnirile organizate la sediul Ministerul Agriculturii.
“Am transmis, în această seară (miercuri - n. red) fermierilor care se află în stradă în zona Afumaţi o nouă invitaţie la dialog la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru mâine dimineaţă (joi - n.red) la ora 9:00. Îi aştept la minister pe toţi fermierii, indiferent dacă fac sau nu parte din asociaţiile care au fost în această săptămână la întâlnirile organizate la MADR sau au dat deja mandat delegaţiei care s-a prezentat la Ministerul Agriculturii sâmbătă, 13 ianuarie 2024. Aşa cum am spus, uşa Ministerului este mereu deschisă, iar fermierii vor găsi oricând în mine un partener de dialog pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, a scris ministrul, care a adăugat că, atunci când a spus că fermierii de la Afumaţi sunt “instigatori şi protestatari”, nu s-a referit la fermieri, ci la persoanele care nu au calitatea de fermier şi “încearcă să se caţere pe o nemulţumire a unor oameni care cu adevărat întâmpină probleme”.
“Constat că în spaţiul public este întoarsă pe toate feţele o declaraţie în care aş fi jignit fermierii. Ca să fie clar pentru toată lumea: răspunsul meu la o întrebare corectă venită din partea reporterilor nu s-a referit la fermieri ci la persoanele care nu au calitatea de fermier şi încearcă să se caţere pe o nemulţumire a unor oameni care cu adevărat întâmpină probleme. Îmi pare rău dacă s-a înţeles altceva, de aceea îmi cer scuze faţă de fermierii care s-au considerat vizaţi de această declaraţie. Nu aceasta a fost intenţia mea, dimpotrivă. Respectul pe care îl port fermierilor îl demonstrez din prima zi de mandat, aşa cum am făcut-o în fiecare funcţie pe care am ocupat-o, prin punerea în aplicare a măsurilor de sprijin pentru activitatea lor. Vă asigur că acest respect va fi continuat, indiferent cât se chinuie unii şi alţii să imprime în spaţiul public contrariul”, a notat ministrul Agriculturii.
Florin Barbu a avut, în această săptămână, o serie de întâlniri cu mediul asociativ din agricultură şi industrie alimentară pentru a analiza măsurile de sprijin aferente anului 2024, precum şi soluţiile la problemele pe care le întâmpină aceste sectoare.
| Citește și: SANITAS cere majorarea cu 20% a tuturor salariilor din domeniul sanitar