Mii de detectoare de fum şi monoxid de carbon vor fi instalate în locuinţe din 20 judeţe
Echipamentele sunt asigurate de E.ON de Delgaz Grid.
Publicat: 24 Februarie 2024, 15:33 • Actualizat: 24 Februarie 2024, 18:40
Aproape 10.000 de detectoare de fum şi de monoxid de carbon vor fi instalate gratuit în 20 de judeţe, în cadrul campaniei “Detector pentru viaţă”, derulată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul E.ON, Delgaz Grid, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Raed Arafat a precizat că echipamentele sunt asigurate de E.ON de Delgaz Grid.
Detectoarele vor fi montate în județele Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea.
“Avem o campanie care va începe în cadrul “Săptămânii protecţiei civile” şi va continua câteva luni de zile - campania “Detector pentru viaţă”. Nu de puţine ori am ridicat problema detectării fumului şi a monoxidului de carbon la domiciliile oamenilor şi faptul că acest lucru poate salva vieţi. Dacă fumul, din cauza unui incendiu mocnit, se cumulează într-o casă unde oamenii dorm, riscul este ca oamenii să nu se trezească niciodată, pentru că se intoxică, nu se mai trezesc şi, chiar dacă fumul se intensifică, chiar dacă focul se apropie de ei, nu mai ştiu de acest lucru şi rămân acolo. Şi, din păcate, devin cifre în statistică IGSU-ului că au decedat din cauza unui incendiu şi, de cele mai multe ori, de fapt ei decedează intoxicaţi de fum, înainte să decedeze arşi de foc. Şi atunci un detector pentru fum în casă sau mai multe detectoare puse în casă pot avertiza oamenii din timp”, a afirmat Raed Arafat, sâmbătă, într-o o conferinţă de presă la care au fost prezenţi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, împreună cu CEO E.ON România, Volker Raffel.
“Monoxidul de carbon este cunoscut că fiind ucigaşul silenţios, n-are culoare, n-are miros decât că omul începe aibă simptome dureri de cap, ameţeli, vărsături, intră în comă. La momentul în care sesizează că e ceva care nu-i în ordine, s-ar putea să nu mai poată să acţioneze nici măcar să dea telefon la 112. (...) Acest lucru poate fi prevenit prin instalarea detectoarelor de monoxid de carbon”, a mai explicat Raed Arafat.
Potrivit lui, detectoarele au garanţie de 10 ani şi o durată a bateriei de funcţionare de 10 ani, fiind vizate casele mai vechi, casele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau mulţi copii.
“Dar, ţinta noastră principală în spatele acestei campanii este puterea exemplului şi încurajarea oamenilor să achiziţioneze astfel detectoare care nu sunt scumpe deloc”, a adăugat Raed Arafat.
| Citește și: Amenzi de aproape 29 de milioane de lei, pentru nereguli în respectarea normelor antiincendiu
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că această campanie va salva vieţi şi va duce la creşterea nivelul de siguranţă al cetăţenilor.
“Particip astăzi la această Campanie pentru viaţă, particip cu toată convingerea că face parte din datoria noastră, a Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă de a imagina şi de a pune în practică politici şi măsuri, operaţiuni care să crească nivelul de siguranţă al cetăţenilor, protecţia lor şi, nu în ultimul rând, salvarea vieţii lor. Particip cu convingerea că această campanie va salva vieţi”, a afirmat Cătălin Predoiu, care a evidenţiat importanţa acţiunilor de prevenţie.
“Cu cât această cifră acţiunilor de prevenţie creşte, cu cât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade, în mod corespunzător scade şi numărul de intervenţii, dacă numărul de intervenţii scade, scad şi riscurile, scad costurile, dar, în acelaşi timp, cresc şansele cetăţenilor de a fi feriţi de evenimentele care le pun viaţa în pericol.(...) Această campanie va salva vieţi”, a argumentat ministrul.
Potrivit acestuia, în 6.600 de incendii petrecute în 2023, au fost afectate 1.125 de persoane şi, în ciuda eforturilor făcute de salvatori, 268 de adulţi şi cinci copii şi-au pierdut viaţa.
“Sunt absolut convins că aceste cifre vor scădea dacă noi continuăm pe această cale a prevenţiei. Şi nu este doar o simplă campanie, este vorba de o schimbare de abordare în gândirea şi acţiunea noastră, în sensul de a pune treptat aceeaşi atenţie şi pe prevenţie, dar şi pe intervenţie”, a transmis Cătălin Predoiu.