Ministrul Economiei, la RRA: Peste 1.600 de companii românești sunt prezente în Republica Moldova
Companiile româneşti sunt prezente în Republica Moldova în aproape toate domeniile de activitate, potrivit ministrului Economiei, Radu Oprea.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Aprilie 2024, 09:50 • Actualizat: 10 Aprilie 2024, 09:50
Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, invitat miercuri, 10 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a spus că în prezent sunt peste 1.600 de companii românești în Republica Moldova și că investițiile în această țară se concentrează pe foarte multe domenii variate.
Oficialul a spus că există o asociație puternică a investitorilor români în Republica Moldova și România și-a propus să rămână principalul partener comercial al țării vecine.
„Ştiţi este o veche vorbă care spune că prieteniile bune sunt ţinute de afaceri bune. Şi această dimensiune a relaţiei economice arată interconectarea dintre economiile noastre. Avem 3,4 miliarde de dolari schimburi comerciale, din care 2,2 miliarde sub exporturi româneşti pe piaţa Republicii Moldova.
Avem investiţii în Republica Moldova, peste 780 de milioane de dolari, suntem primii investitori ca statut atât diversiţii directe, cât şi investiţii în capital. Peste 1.600 de companii româneşti sunt prezente în Republica Moldova şi există o asociaţie puternică a investitorilor români în Republica Moldova, pe care o încurajăm şi o să sprijinim şi de fiecare dată când ne întâlnim cu ei, fie aici, la Bucureşti, fie la Chişinău.”, a spus ministrul.
Investițiile în Republica Moldova, în domenii variate
Totodată, oficialul a spus că domeniile în care se concentrează investițiile pornesc de la confecții și ajung până la industria farmaceutică.
„Sunt nume mari, sunt companii diverse, companii care fac comerț, companii care lucrează în tehnologie. Am vizitat ultima oară când am fost la Chişinău o sucursală a unei companii de soft din Cluj, Arobs, extraordinară. Deci merg până la înaltă tehnologie.
Domeniile sunt foarte variate, pentru că este un potenţial al pieţei Republicii Moldova, iar companiile româneşti sunt prezente în aproape toate domeniile de activitate.”, a spus ministrul Economiei, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Oficialul a precizat că au fost deschise și noi puncte vamale la frontiera dintre cele două țări și că sunt în pregătire patru poduri noi - aflate în diverse faze, de la proiectare până la licitaţie şi execuție.
Garanții pentru cei care vor să facă investiții mari în Republica Moldova
Întrebat despre soluții referitoare la acordarea unor garanții pentru cei care vor să investească mai mult în Republica Moldova, ministrul Economiei a spus că acestea există.
„Suntem în discuţii avansate”
„Discutăm astfel de lucruri inclusiv cu potențiali garantori la rândul lor sau încercăm să creăm un astfel de produs atât pentru Republica Moldova - de ce nu, pe viitor, pentru partea de reconstrucție a Ucrainei - sunt astfel de discuții cu instituții financiare europene și mondiale.
Am lansat această idee noi, România, prim-ministrul, de a reuşi să găsim şi să identificăm partea aceasta de garantare a unui risc, pentru că atunci capitalul privat va veni către aceste zone ale Europei, către Republica Moldova, ulterior către Ucraina, şi un sistem de garantare, un sistem de asigurări de limitare, dacă vreţi, a riscurilor, poate să facă ca acest capital privat să fie prezent într-o valoare mare pe aceste pieţe.
Din această perspectivă, suntem în discuţii avansate de a consolida infrastructura financiară a Republicii Moldova. Bursa de Valori de la Bucureşti sunt într-un dialog cu Guvernul Republicii Moldova, cu colegul şi prietenul meu, viceprim-ministrul Dumitru Alaiva, cu Bursa de Mărfuri - va începe să devină operaţională în Republica Moldova probabil că într-un timp foarte scurt, în tot cazul în cursul acestui an - astfel încât infrastructura aceasta, atât financiară, cât şi de business, să poată fi funcţională.”, a mai spus ministrul.
Oficialul a adăugat că întreprinderile mici şi mijlocii se pot finanța pe piaţa secundară AeRO. Dacă acestea vin la Bursa de Valori Bucureşti, aceasta primeşte lichiditate şi devine mai ofertantă, devenind un instrument foarte util atât pentru companiile mari, cât şi pentru companiile mici din România şi din Republica Moldova.
Amintim că miniştrii Economiei din România şi Republica Moldova au semnat marţi, 9 aprilie, un memorandum cu peste 25 puncte ce conţine acţiuni comune în domeniul economic - de la transport, la domeniul vamal, la interconectare.
Citește și: Fostul președinte al Republicii Moldova se opune unirii cu România