Ministrul Odobescu: Este extrem de important ca UE să își mențină suportul politic și practic pentru Ucraina
Șefa diplomației de la București spune că blocul comunitar nu are voie să dea dovadă de oboseală sau de lipsă de unitate în fața unor decizii strategice.
Publicat: 11 Decembrie 2023, 17:04 • Actualizat: 11 Decembrie 2023, 17:31
La Bruxelles, se desfășoară ultima reuniune a miniștrilor europeni de Externe de dinaintea summit-ului de joi și vineri, la care liderii statelor membre ale Uniunii vor încerca să obțină acordul Ungariei pentru două decizii importante.
Prima vizează deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, iar cea de-a doua revizuirea bugetului multianual pentru a cuprinde un ajutor financiar pentru Ucraina în următorii patru ani.
Șefa diplomaţiei române spune că Uniunea Europeană nu are voie să dea dovadă de oboseală sau de lipsă de unitate în fața unor decizii strategice.
"Este extrem de important ca Uniunea Europeană să își mențină suportul politic și practic pentru Ucraina. Nu trebuie să dăm dovadă de oboseală, iar statele membre trebuie să fie unite și să livreze ceea ce trebuie atunci când securitatea la granițele Uniunii este în joc. Este o problemă de credibilitate a Uniunii Europene. La fel, Consiliul European trebuie la sfârșitul săptămânii să ia decizia corectă pentru invitarea Ucrainei și Republicii Moldova în Uniunea Europeană. România susține, de asemenea, ca statele membre să adopte pachetul de sprijin multianual pentru Ucraina și să crească presiunea asupra Rusiei prin adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni", a subliniat Luminiţa Odobescu.
Prezent și el la Bruxelles, ministrul ucrainean de Externe, Dmîtro Kuleba, a susținut că lipsa unui consens al liderilor europeni cu privire la deschiderea negocierilor de aderare a țării sale la Uniunea Europeană ar fi devastatoare.
Diplomatul ucrainean a vorbit și despre Ungaria, țară care se opune deschiderii procesului de negocieri.
Ministrul a spus că această țară nu are niciun motiv să se opună și că autoritățile de la Kiev respectă recomandările făcute de la Bruxelles.
Dmîtro Kuleba, care participă la reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, a precizat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat deja trei din cele patru legi pe care Comisia Europeană le-a cerut Kievului pentru a le adopta până în martie, pentru a putea începe negocierile, notează Radio România Actualități.