Mircea Geoană, la RRA, despre aderarea României la NATO: Este un moment simetric cu Marea Unire | AUDIO
Mircea Geoană a subliniat că România este protejată de cea mai puternică alianță.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 02 Aprilie 2024, 10:01 • Actualizat: 02 Aprilie 2024, 10:46
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, invitat marți, 2 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA), a comparat momentul aderării României la Alianța Atlanticului de Nord (NATO), în urmă cu 20 de ani, cu cel al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că este pentru prima dată în istoria națiunii române când securitatea este protejată de cea mai puternică alianță din lume.
„Un moment absolut colosal”
„Semnificația este absolut istorică și cred că nu am fi avut nevoie să vedem războiul din Ucraina început și continuat de Rusia, Orientul Mijlociu într-o situație foarte, foarte delicată, la nivel global tensiuni, crize de toate felurile, de la pandemie la crize financiare, de la atacuri cibernetice la confruntare geopolitică.
Deci este, dacă vreţi, pentru prima dată în istoria naţiunii române, zbuciumată, într-o geografie foarte expusă, cu mari puteri, sau puteri regionale încercând să ne afecteze securitatea naţională, pentru prima dată în istoria naţiunii avem securitatea acoperită, protejată de cea mai puternică alianţă din lume, din istorie.
Cred că din punct de vedere istoric, am făcut o comparaţie, poate forţată, cred că strategic vorbind, este un moment similar, sau poate simetric, cu Marea Unire. Atunci am reuşit să îndeplinim visul nostru naţional, să fim cu toţii într-o singură ţară. Acum suntem într-o situaţie în care avem, pentru multe decenii şi, sper eu, secole, securitatea şi pacea asigurate pentru poporul român. Un moment absolut colosal.”, a spus Mircea Geoană, la Radio România Actualități.
Pregătirile pentru un scenariu negativ, necesare deși nu există o amenințare directă
De asemenea, Mircea Geoană a spus la „Apel matinal” că sunt necesare pregătirile pentru un scenariu negativ, în contextul războiului declanșat și continuat de mai bine de doi ani de Rusia în Ucraina, în ciuda faptului că nu sunt anticipate amenințări directe la adresa securității statelor din NATO.
„În caz că va fi nevoie, evident, vom activa Articolul 5 (referitor la apărarea colectivă, n.r.), dar noi în continuare sperăm să nu fie nevoie de Articolul 5. A fost activat o singură dată când America a fost atacată pe 11 septembrie 2001”, a spus Mircea Geoană, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că nu a existat niciodată război pe teritoriul NATO, în cei 75 de ani de istorie a alianței, ce se vor împlini la data de 4 aprilie. El a precizat că speră ca acest aspect să rămână neschimbat pentru multe decenii.
Citește și: Cea mai bună apărare este descurajarea