Mircea Geoană, la RRA, despre NATO: Cea mai bună apărare este descurajarea | AUDIO
Mircea Geoană a subliniat că în istoria de 75 de ani a NATO nu a existat niciun război pe teritoriul alianței.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 02 Aprilie 2024, 09:31 • Actualizat: 02 Aprilie 2024, 10:46
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a spus, marți, 2 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități (RRA) că cea mai bună apărare la nivelul alianței este descurajarea, făcând o paralelă cu faptul că în fotbal cea mai bună apărare este atacul.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că Rusia știe ce are Alianța Atlanticului de Nord ca forță militară.
„În caz că va fi nevoie, vom activa Articolul 5”
„La fotbal cea mai bună apărare este atacul, la noi cea mai bună apărare este descurajarea și atunci când am decis, am decis cu toţii, cu liderii noştri, la Vilnius, acum aproape un an de zile, să venim cu o nouă generaţie de planuri de apărare şi descurajare NATO, inclusiv în România, în ţara noastră.
Noi nu facem exclusiv o apărare mult mai mai puternică, prezenţă militară, tehnică militară, tehnologie de ultimă generaţie, dar facem, de fapt, un gest de descurajare şi pentru că Rusia ştie ceea ce noi avem ca forţă militară.
Şi de aceea, în caz că va fi nevoie, evident, vom activa Articolul 5 (referitor la apărarea colectivă, n.r.), dar noi în continuare sperăm să nu fie nevoie de Articolul 5. A fost activat o singură dată când America a fost atacată pe 11 septembrie 2001”, a spus Mircea Geoană, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
El a subliniat că nu a existat niciodată război pe teritoriul NATO, în cei 75 de ani de istorie a alianței, ce se vor împlini la data de 4 aprilie. Mircea Geoană a precizat că speră ca acest aspect să nu se schimbe pentru multe decenii.
Mircea Geoană: Investițiile în Armata Română, absolut necesare
De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a spus că sunt absolut necesare investițiile în Armata Română, care în ultimele decenii nu a primit ceea ce ar fi avut nevoie.
„Nu pot anticipa sau avansa sume, cifre de militari care vor fi acolo. În funcţie de nevoile de apărare ale României şi ale Alianţei şi în funcţie de dorinţa aliaţilor de a trimite, sper eu, un număr cât mai mare şi cât mai permanent militar.
Avem şi o relaţie bilaterală importantă cu Statele Unite. Este un lucru foarte bun. Tot eu am început acum mulţi ani de zile Parteneriatul strategic cu Statele Unite, ca ambasador în America. Avem militari din ţări NATO în România în afara contextului NATO. Sunt şi britanici, la Câmpia Turzii. Deci avem Franţa, care conduce Grupul de luptă de la Cincu.
Deci avem în clipa de faţă o distribuţie foarte raţională şi deliberată de militari NATO pe întreg teritoriul României, Comandamentul de la Sibiu, o brigadă multinaţională şi prezenţă în zona Olteniei, deci suntem, într-adevăr, într-o zonă foarte bună”, a mai spus Mircea Geoană.
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, extrem de importantă
Totodată, Mircea Geoană a spus că investiția de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde se află 5.000 de militari ai NATO, este extrem de importantă. Oficialul a precizat că aceasta este o bază românească folosită de NATO şi de aliatul american şi că reprezintă o descurajare pentru eventualii inamici.
„Încă o dată, este descurajare, în termenii cei mai expliciţi şi este şi o zonă, vedem, foarte, foarte, foarte des zona Mării Negre rămâne o zonă sensibilă şi importantă pentru NATO.”, a completat Mircea Geoană.
Citește și: Aleșii marchează, în ședință solemnă, două decenii de la aderarea României la NATO