O navă americană, în drum spre Fâșia Gaza cu echipamente pentru construirea unui port umanitar
Livrările de ajutoare pe cale terestră și aeriană s-au dovedit dificile și periculoase.
Publicat: 10 Martie 2024, 08:47 • Actualizat: 10 Martie 2024, 09:15
O navă militară a SUA călătorește spre Orientul Mijlociu, transportând echipamente pentru construirea unui port umanitar temporar în largul Fâșiei Gaza, relatează BBC.
Vasul "Gen. Frank S Besson Jr." a plecat, sâmbătă, de la o bază militară din statul Virginia.
Președintele american Joe Biden a anunțat, săptămâna aceasta, că SUA vor construi un port plutitor pentru a sprijini frunizarea de ajutoare pe cale maritimă în Gaza.
Războiul din Gaza, între preocupările liderului SUA
Președintele american l-a criticat pe premierul israelian pentru modul în care a gestionat criza.
[Benjamin Netanyahu - n. red] are dreptul să apere Israelul, dreptul de a continua să atace Hamas. Dar trebuie să acorde mai multă atenţie vieţilor nevinovate care se pierd ca urmare a acţiunilor sale", a spus Joe Biden într-un interviu acordat MSNBC, adăugând: "În opinia mea, [el] face mai mult rău decât bine Israelului".
În discursul despre Starea Națiunii susținut în Congres, liderul de la Casa Albă a reiterat apelul la o "încetare imediată a focului "de şase săptămâni în Fâşia Gaza, îndemnând Israelul să facă mai mult pentru a lăsa să intre ajutorul umanitar.
"Lucrez din greu pentru a obţine o încetare imediată a focului de cel puţin şase săptămâni", care ar permite eliberarea captivilor israelieni închişi în Fâşia Gaza.
"Această criză a început pe 7 octombrie cu un masacru comis de o grupare teroristă numită Hamas, după cum ştiţi cu toţii. 1.200 de oameni nevinovaţi, femei şi fete, bărbaţi şi băieţi, au fost masacraţi, mulţi îndurând violenţe sexuale; cea mai mortală zi pentru poporul evreu de la Holocaust şi 250 de ostatici luaţi. Aici, în această încăpere, în această seară, sunt familii americane ale căror persoane dragi sunt încă deţinute de Hamas. Promit tuturor familiilor că nu ne vom odihni până nu îi aducem acasă pe cei dragi", a insistat Joe Biden.
Totodată, președintele a cerut guvernului israelian "să lase să intre mai mult ajutor umanitar în Gaza", subliniind că ajutorul umanitar "nu poate fi o consideraţie secundară sau o monedă de schimb".
Livrările terestre și aeriene, dificile și periculoase
Pontonul american va fi capabil să primească nave mari care transportă alimente, apă, medicamente și adăposturi temporare, spun specialiștii.
ONU a avertizat că foametea este "aproape inevitabilă" în enclava palestiniană.
Aproximativ 300.000 de palestinieni supraviețuiesc, zi de zi, cu foarte puțină hrană și apă curată.
Livrările de ajutoare pe cale terestră și aeriană s-au dovedit dificile și periculoase.
Programul Alimentar Mondial a trebuit să oprească livrările pe uscat după ce convoaiele sale au fost atacate cu focuri de armă și jaf.
Vineri, 5 persoane au fost ucise de un pachet de ajutoare care s-a prăbușit peste ele, întrucât parașuta nu s-a deschis corect.
Pentagonul a declarat că ar putea dura până la 60 de zile construirea pontonul, cu ajutorul a o mie de militari.
Negocierile pentru pace bat pasul pe loc
Războiul din Fâşia Gaza a intrat de joi în cea de-a șaptea lună.
Negocierile pentru un armistiţiu rămân deschise, dar speranţele unei încetări a focului înainte de Ramadan, luna sfântă a musulmanilor, sunt din ce în ce mai reduse.
Comisia Europeană a anunţat un nou sprijin umanitar în valoare de 81 de milioane de euro, luând în calcul fie paraşutarea, fie livrarea pe cale maritimă.
Citește și: Conflictele actuale anunţă "un deceniu mai periculos"