Opozantul rus Alexei Navalnîi "a murit în închisoare", anunță presa de la Moscova
Pentru moment, cauza decesului este investigată.

Publicat: 16 Februarie 2024, 13:35 • Actualizat: 21 Februarie 2024, 16:14
Încarcerat într-o închisoare din Siberia, opozantul rus Alexei Navalnîi a murit vineri, relatează BBC, care citează presa rusă.
Pentru moment, cauza decesului este investigată, notează Rador Radio România.
Potrivit unei surse RT, moartea ar fi fost provocată de o tromboză venoasă.
Conducerea penitenciarului a transmis că Alexei Navalnîi (47 de ani) s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și cunoștința.
„Imediat au sosit lucrătorii medicali ai instituției, iar o echipă de ambulanță a fost chemată", au declarat oficialii închisorii. „Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, fără a se înregistra însă vreun rezultat pozitiv. Medicii de urgență au constatat decesul deținutului”, au completat reprezentanții Administrației Penitenciarelor Federale din Rusia, citați de Radio Chișinău.
Președintele Vladimir Putin a fost informat despre deces şi aşteaptă raportul medico-legal ce va elucida cauzele decesului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În schimb, echipa opozantului susține că nu a fost informată oficial despre deces.
"Facem verificări. Alexei s-a întalnit cu un avocat miercuri. Atunci totul era bine", a spus avocatul Leonid Soloviov pentru Novaia Gazeta.
Publicaţia SOTAvision a publicat un videoclip cu un discurs al opozantului, transmis către echipa sa printr-o legătură video din colonia din Harpa joi, cu o zi înainte de anunţarea decesului său. ''Alexei este vioi, sănătos şi vesel'', au remarcat jurnaliştii de la SOTAvision, citați de Rador Radio România.
Navalnîi participase prin legătură video, joi, la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, relatează agenţia RIA Novosti.
"'Dacă este adevărat, aş vrea ca Putin, tot personalul său, tot anturajul său, tot guvernul său, prietenii săi, să ştie că vor fi pedepsiţi pentru ce au făcut ţării noastre, familiei mele şi soţului meu. Trebuie să fie deferiţi justiţiei şi această zi va veni în curând", a spus Iulia Navalnaia, vorbind de la tribuna Conferinţei de Securitate de la Munchen.
În opinia sa, Vladimir Putin să fie "tras personal la răspundere pentru toate atrocităţile comise".
Cuplul Navalnîi are doi copii.
La unison, liderii occidentali au deplâns moartea opozantului rus.
Într-o primă reacție, secretarul general al NATO s-a declarat șocat și întristat. Jens Stoltenberg consideră că Rusia are de oferit "răspunsuri" la întrebări legate de ce s-a întâmplat.
Uniunea Europeană a transmis că Alexei Navalnîi a trăit și a murit luptând pentru libertate.
Fostul campion mondial la şah Gary Kasparov, stabilit în SUA, l-a descris pe preşedintele rus Vladimir Putin drept "asasinul lui Navalnîi".
Despre un "asasinat" a vorbit şi jurnalistul rus Dmitri Muratov, care a primit în 2021 Premiul Nobel pentru Pace.
"Un Aleksei Navalnîi asasinat va fi o ameninţare mai mare pentru dictator decât un Aleksei Navalnîi în viaţă", crede scriitorul rus Boris Akunin. "Navalnîi a murit şi a devenit nemuritor", iar 'în final îl va îngropa pe Putin", a adăugat el.
Dacă se confirmă, moartea lui Alexei Navalnîi riscă să perturbe campania electorală pentru apropiatele alegeri prezidențiale, consideră unii analiști. Vladimir Putin va candida din nou. Scrutinul va avea loc pe 17 martie.
Considerat cel mai proeminent adversar al autoritarului lider de la Kremlin și de profesie avocat, Alexei Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism", susținătorii săi acuzând că este o victimă politică a regimului.
În 2020, el a supraviețuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok și a fost tratat în Germania.
La începutul anului 2021, a fost încarcerat la momentul revenirii în Rusia, pe motiv că a încălcat termenii eliberării condiționate.
Timp de un deceniu, Alexei Navalnîi a fost relativ tolerat de Kremlin, fiind supus însă unor hărțuiri și perioade de detenție.
În 2018, Alexei Navalnîi a fost împiedicat să candideze la prezidențiale, amintește Sky News.
De-a lungul anilor, opozantul a reușit să mobilizeze zeci de mii de contestatari al lui Vladimir Putin.
Investigațiile sale publicate pe platforma video YouTube despre cercurile de putere de la Kremlin au strâns milioane de vizualizări și au dezvăluit corupția de la cel mai înalt nivel.
În 2015, opozantul Boris Nemţov a fost asasinat. Anchetatorii au concluzionat atunci că atacul a fost minuţios planificat.
Doi ani mai târziu, justiția a găsit 5 ceceni vinovați de crimă. În timpul procesului, indivizii au admis că au acceptat să îl omoare pe Nemțov în schimbul sumei de 15 milioane de ruble. Identitatea persoanei care a comandat crima a rămas necunoscută.
Printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului Vladimir Putin, scriitoarea și jurnalista Anna Politkovskaia a fost asasinată, în octombrie 2006, în fața locuinței sale din Moscova.
Din 2022, Rusia este izolată pe scena internațională ca urmare a invadării Ucrainei.