Opoziția contestă comasarea alegerilor locale și europarlamentare | VIDEO
Alianța Dreapta Unită anunță că va ataca în justiție toate actele normative care vor duce la comasarea alegerilor.
Publicat: 21 Februarie 2024, 22:13 • Actualizat: 21 Februarie 2024, 22:19
Liderii Uniunii Salvați România, Forței Dreptei și Partidului Mișcarea Populară resping comasarea alegerilor decisă de coaliția de guvernământ, mișcare pe care o consideră un atac la adresa democrației și a Constituției.
Alianța Dreapta Unită anunță că va ataca în justiție toate actele normative care vor duce la comasarea alegerilor, relatează Radio România Actualități.
"În cazul în care vor veni cu un proiect de lege, îl vom ataca la Curtea Constituțională. În cazul în care vor emite ordonanță de urgență, evident, vom sesiza Avocatul Poporului, care este singura instituție, care are capacitatea de a declanșa control constituțional. De asemenea, vom ataca în instanță atât ordonanța, cât și hotărârea de guvern, care va fi emisă pentru stabilirea datei alegerilor locale la altă dată decât data la care este normal", susține președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban.
Totodată, liderii Alianței Dreapta Unită solicită președintelui României să convoace pe 9 iunie un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale.
"Este o întrebare, care frământă societatea românească. Ce este bine ca românii să se pronunțe pe acest subiect o dată și pentru totdeauna? De aceea vom formula și o solicitare oficială prin care cerem președintelui să mai pună o urnă lângă cele pe care le va înghesui în aceeași secție de vot, mutilând democrația cei de la PSD și PNL prin comasarea pe care au pregătit-o", insistă președintele PMP, Eugen Tomac.
Alianța Dreapta Unită va avea candidați comuni la toate alegerile din 2024, a anunțat liderul USR, Cătălin Drulă.
Pentru UDMR, comasarea alegerilor nu schimbă miza, aceea că Uniunea va continua să apere interesele maghiarilor din România.
Potrivit unui comunicat, comunitatea maghiară trebuie să câștige cât mai multe posturi în administrația locală și să-și mențină reprezentarea în Parlamentul European.