Peste 7.000 de polițiști, mobilizați la nivel național de Paștele catolic
Structurile Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizate la nivelul țării pentru desfășurarea conformă a sărbătorilor pascale.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 30 Martie 2024, 10:48 • Actualizat: 30 Martie 2024, 11:15
Aproape 20.000 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru asigurarea liniștii și siguranței publice pe durata celebrărilor cu ocazia Paștelui Catolic, relatează Agerpres.
Polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, precum și angajați ai structurilor MAI sunt instruiți pentru a interveni în situațiile ce pot escalada, pentru fluidizarea traficului rutier, pentru o trecere mai eficientă a punctului de frontieră, dar și pentru soluționarea situațiilor de urgență, relatează un comunicat al Ministerului.
Structurile MAI, prezente în stațiunile turistice
Echipajele sunt pregătite să vină în sprijinul cetățenilor, mai ales în zonele cu flux semnificativ de turiști, în zonele aglomerate, dar și în apropierea lăcașurilor de cult unde se desfășoară ceremoniile religioase specifice acestei perioade.
7.500 de poliţişti, cu 3.700 de autospeciale, vor acţiona, în medie, zilnic, pentru prevenirea şi descurajarea comportamentelor agresive și pentru combaterea faptelor ilicite, informează comunicatul, emis vineri.
Cadrele MAI vor acorda o atenție deosebită măsurilor de prevenire a accidentelor rutiere, în contextul prognozei unui trafic intens, specific perioadelor din preajma sărbătorilor pascale.
Acțiuni pentru gestionarea traficului
Astfel, 1.300 de poliţişti rutieri vor desfășura acțiuni pe drumurile publice, având în dotare 400 de aparate radar, iar Inspectoratul General de Aviaţie al MAI va transmite informații în timp real despre desfăşurarea circulației rutiere.
Autoritățile locale îndeamnă conducătorii auto să se responsabilizeze în perioada imediat următoare, să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de celelalte autovehicule care să permită evitarea oricărui pericol.
Polițiștii recomandă participanților la trafic să verifice prognoza meteo pentru traseul pe care îl vor urma și să se echipeze corespunzător, în contextul condițiilor meteorologice schimbătoare, adaugă comunicatul instituției.
Pază în jurul lăcașurilor de cult
Pentru protecția persoanelor și pentru prevenirea situațiilor care pot deranja liniștea publică, în zilele următoare vor fi mobilizați circa 3.000 de jandarmi în teren, conform Ministerului Afacerilor de Interne.
În noaptea de Înviere, aproximativ 700 de jandarmi vor fi prezenţi în preajma lăcaşurilor de cult, unde este aşteptată o prezenţă numeroasă de credincioși catolici.
În stațiunile montane din țară, jandarmii vor fi prezenți pentru a sprijini persoanele vulnerabile și pentru a semnaliza abaterile de la normele legale în vigoare.
Echipajele SMURD, pregătite de intervenție
Peste 5.000 de pompieri, cu 4.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină în acest sfârșit de săptămână pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din situaţii de risc, iar urgenţele medicale vor fi gestionate de 500 de echipaje SMURD.
Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie deosebită felului în care sunt utilizate și depozitate lumânările şi candelele aprinse. Autoritățile recomandă ca acestea să nu fie lăsate nesupravegheate sau la îndemâna copiilor.
Măsuri de precauție în punctele de trecere a frontierei
În contextul creșterii anticipate a volumului de trafic, au fost dispuse măsuri suplimentare în cadrul punctelor de trecere a frontierei, menționează comunicatul.
Astfel, peste 3.900 de poliţişti de frontieră desfăşoară zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.
Autoritățile de frontieră recomandă conducătorilor auto aplicația Trafic Online, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră, care afişează timpii medii de aşteptare din fiecare punct de trecere, cu scopul de a reduce timpul de așteptare pentru trecerea frontierei.
Măsuri de siguranță în aeroporturi
Începând cu duminica aceasta, 31 martie, odată cu aderarea României la spațiul Schengen, pasagerii care efectuează zboruri către sau dinspre state membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.
Astfel, în aeroport, după efectuarea controlului de securitate, pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare fără a se mai opri la filtrele Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie.
Echipajele de frontieră vor efectua, totodată, verificări pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor, cu scopul de a preveni infracţiunile transfrontaliere şi a migraţia ilegală.
„Este important de menţionat că toţi pasagerii vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil. În ceea ce priveşte minorii, precizăm că aceştia vor putea călători în spaţiul Schengen cu exact aceleaşi documente pe care trebuie să le deţină şi la acest moment atunci când se deplasează în străinătate”, menționează sursa citată.
Citește și: Papa Francisc oficiază Sfânta Liturghie din Vinerea Mare, la Vatican