Praf saharian peste România. Vicepreşedintele ANPM: Populaţia nu are motive să intre în panică
Urmele de praf saharian ce ar putea fi observate pe mașini în România vor fi roșiatice.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 29 Februarie 2024, 16:45 • Actualizat: 29 Februarie 2024, 19:20
O masă de aer cu praf saharian traversează România, astfel că ar putea fi înregistrate creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de joi, 29 februarie, şi până vineri, 1 martie, ora 22:00, după cum a anunțat, joi, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).
„Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, a declarat într-un comunicat vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, citat de Radio România Antena Satelor.
Cele mai afectate zone ale țării
Datele furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale României. Acolo, particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de joi spre vineri.
Staţiile din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului pe tot teritoriul României. Orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.
În plus, datele referitoare la concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, NOx şi CO pot fi consultate de către public, în permanență, pe site-ul calitateaer.ro.