Premierul Ciolacu: Eu aș face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roșia Montană
Organizarea referendumului, în funcție de decizia ICSID de vineri în cazul Roșia Montană.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 07 Martie 2024, 18:03 • Actualizat: 07 Martie 2024, 18:13
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că dorește organizarea unui referendum pentru a vedea dacă românii doresc să înceapă exploatarea aurului de la Roșia Montană.
„Eu aș face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roșia Montană”, a precizat premierul, înaintea ședinței de Guvern, potrivit Agerpres.
Guvernul așteaptă, vineri, decizia ICSID în cazul Roșia Montană, a afirmat premierul, adăugând că va decide căile de urmat în funcție de prevederile acesteia.
Investitorul de la Roșia Montană cere 6,7 miliarde de euro
Și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat joi că strategia de negociere în dosarul Roşia Montană va fi pusă în aplicare în momentul în care va începe dialogul cu titularii deciziei, în condiţiile în care în cursul zilei de vineri se aşteaptă pronunţarea deciziei de către instanţa arbitrală internaţională privind despăgubirile.
„Modalitatea prin care se va pune în aplicare decizia trebuie să fie cel puţin ca urmare a unei discuţii între comisia interministerială şi titularii acestei decizii, asta dacă există o cale de dialog. Dacă nu există această cale de dialog, atunci mă gândesc că se vor urma căile legale de executare silită, dar eu totuşi sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluţie de a duce la bun sfârşit decizia.
„Mă gândesc că este un minimum de la care porneşte decizia, este de un miliard de dolari”
Să vedem care va fi rezultatul acestei strategii de negociere. Am menţionat că avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare la momentul la care va începe dialogul cu cei care sunt titularii acestei decizii”, a declarat joi Marcel Boloş.
Suma maximă cerută de investitorul de la Roșia Montană este de 6,7 miliarde de dolari, iar cea minimă „ceea ce au investit”.
„Minimumul a ceea ce a fost prezentat ca document, şi mă gândesc că este un minimum de la care porneşte decizia, este de un miliard de dolari, ştim acest lucru, şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care îl vom avea din decizia de la Roşia Montană”, a mai precizat Marcel Boloș.
Compania canadiană „Gabriel Resources” a intentat un proces României după scandalul declanşat ca urmare a introducerii zonei aurifere de la Roşia Montană în patrimoniul internaţional UNESCO.
Citește și: Bucureștiul așteaptă verdictul în procesul intentat de Gabriel Resources