Primul pas către interzicerea TikTok pe teritoriul SUA
Proprietarul chinez are la dispoziție șase luni să cedeze activele aplicației, în caz contrar TikTok ar putea fi interzis pe teritoriul SUA.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 13 Martie 2024, 19:08 • Actualizat: 13 Martie 2024, 19:43
Un proiect de lege care îi dă la dispoziție proprietarului chinez al TikTok, ByteDance, șase luni să cedeze activele americane ale aplicației, a fost votat miercuri de Camera Reprezentanților din SUA.
În caz contrar, aplicația TikTok ar putea fi interzisă pe teritoriul Statelor Unite.
Proiectul de lege a trecut cu 352 de voturi, cu sprijin bipartizat, dar se va confrunta cu o cale mai incertă în Senat, unde există o serie de abordări diferite pentru reglementarea aplicațiilor deținute de străini care prezntă probleme de securitate, potrivit Reuters.
Soarta TikTok, problemă pentru Whashington
Parlamentarii americani au declarat că birourile lor au primit un număr considerabil de plângeri de la utilizatori adolescenți ai TikTok care opun legislației.
„Acest proces a fost secret, iar proiectul de lege a fost blocat pentru un singur motiv: este o interdicție", a declarat un purtător de cuvânt al TikTok după vot, adăugând că speră ca Senatul „să ia în considerare faptele, să își asculte alegătorii”, atunci când va examina proiectul de lege.
Evaluare a aplicației TikTok și în Uniunea Europeană
Și Uniunea Europeană a început, la mijlocul lunii februarie, proceduri oficiale pentru a evalua dacă aplicația TikTok a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de protecţia minorilor, transparenţa publicităţii, accesul la date pentru cercetători, precum şi gestionarea riscurilor legate de proiectarea dependenţei şi de conţinutul dăunător.
„Protecţia minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Fiind o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi, TikTok trebuie să respecte pe deplin
Actul legislativ privind serviciile digitale şi să joace un rol deosebit în protecţia minorilor în mediul online. Lansăm astăzi această procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru a ne asigura că se iau măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor europeni. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii”, declara pe 19 februarie Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.
Citește și: Aplicaţia TikTok, utilizată lunar de peste 7 milioane de români