Propagandă împotriva NATO la Bruxelles, plătită cu criptomonede de hackeri pro-ruși
Conform anchetei jurnalistice, Rusia foloseşte o reţea de hackeri pro-ruși pe Telegram formată din peste 8.000 de membri.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 12 Martie 2025, 16:20 • Actualizat: 12 Martie 2025, 16:20
Un grup de hackeri pro-ruşi recrutează sabotori în Belgia pe care îi plăteşte cu criptomonede ca să distribuie propagandă împotriva NATO la Bruxelles sau pentru a colecta adrese ale unor jurnaliști, conform unei investigații jurnalistice a postului public belgian VRT.
Conform anchetei jurnalistice, desfășurate în colaborare cu Reţeaua Jurnaliştilor de Investigaţie, pentru a coordona aceste activităţi, Rusia foloseşte o reţea de hackeri pro-ruși pe Telegram formată din peste 8.000 de membri.
Acest grup a atacat deja site-uri ale municipalităţilor belgiene şi alte portaluri guvernamentale şi afirmă că acţionează împotriva oricărui aliat al Ucrainei, potrivit Agerpres.
Ce misiuni a primit un jurnalist infiltrat în rețea
Unul dintre jurnaliştii VRT s-a infiltrat în reţea timp de câteva luni şi a reuşit să obţină atribuirea unei prime misiuni. „Lipiţi zece autocolante în cartierul european Bruxelles”, i-au spus activiştii pro-ruşi, care i-au oferit 50 de dolari în criptomonede. O săptămână mai târziu, reporterul a primit un plic cu autocolante pe care scria „La naiba cu NATO!”.
Într-o altă misiune, organizatorii i-au cerut jurnalistului inflitrat în rețea să colecteze 30 de adrese de e-mail ale unor jurnalişti belgieni. VRT a previzat că folosirea aşa-zişilor „agenţi de unică folosinţă” nu este o metodă utilizată doar în Belgia, astfel de tactici fiind detectate şi în alte ţări.
În ianuarie 2024, un ucrainean în vârstă de 51 de ani a fost recrutat pentru a incendia o fabrică de vopsea din Polonia în schimbul a 4.000 de dolari. Însă, bărbatul a fost arestat înainte de a comite atacul şi condamnat luna trecută la opt ani de închisoare.
Conform rețelei de televiziune din Belgia, un sabotor din Germania a primit 100 de euro pentru a pulveriza spumă de construcţie în ţevile de eşapament a 200 de maşini.
Autorităţile belgiene şi NATO sunt conştiente de aceste metode, iar Siguranţa Statului, serviciul de informaţii al Belgiei, a avertizat în ultimul său raport că recurgerea la „agenţi de unică folosinţă” creează impresia că grupurile pro-ruse pot acţiona oriunde fără posibilitatea de a le fi identificată originea.
„Misiunile subcontractate către aceşti lucrători independenţi sau organizaţii infracţionale variază de la strângerea de informaţii şi propagandă până la recunoaştere militară şi sabotaj”, se arată în raport.
NATO monitorizează îndeaproape acest fenomen ce s-a extins în ultimii ani după expulzarea masivă din mai multe ţări a diplomaţilor ruşi suspectaţi de spionaj.
„De atunci, strategia s-a schimbat şi am observat o creştere a recrutării online pentru activităţi infracţionale. Este o problemă reală deoarece acest tip de recrutare este greu de urmărit”, a explicat pentru VRT James Appathurai, adjunctul secretarului general al NATO pentru inovare, ameninţări hibride şi securitate cibernetică.
Citește și: SUA nu vor apăra toate țările NATO. Donald Trump: „Dacă nu plătesc, nu am de gând să îi apăr”