Război în Fâșia Gaza: Rusia şi China resping prin veto, la ONU, o rezoluţie americană pentru încetarea focului
Consiliul de Securitate nu a reușit să adopte rezoluții politice față de conflictul israeliano-palestinian, iar situația umanitară din enclavă se acutizează.
Publicat: 22 Martie 2024, 17:25 • Actualizat: 22 Martie 2024, 17:52
Rusia și China au blocat prin veto vineri, în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, o rezoluție inițiată de SUA pentru o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza.
Ambasadorul rus la ONU a denunțat textul ca fiind "ipocrit" și lipsit de un apel direct la încetarea ostilităților, relatează agenția France Presse, preluată de Agerpres.
Ambasadoarea americană, Linda Thomas-Greenfield, a criticat Rusia și China pentru opoziția lor față de proiectul de rezoluție și a descris decizia lor drept "cinică".
Puterile lumii, pe poziții contrare la ONU
De la izbucnirea conflictului armat dintre Israel și Hamas, Statele Unite ale Americii au blocat sistematic utilizarea termenului de "încetare a focului" în rezoluțiile ONU, blocând 3 texte în acest sens.
Cu toate acestea, s-au decis să supună la vot un text care subliniază necesitatea unei încetări imediate și durabile a focului pentru a proteja civilii de ambele părți, a permite furnizarea de ajutor umanitar esențial.
După respingerea textului american, se preconizează că mai mulți membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate vor propune ulterior o rezoluție alternativă, pentru a cere încetarea imediată a focului în luna Ramadanului și eliberarea imediată a tuturor ostaticilor.
Consiliul de Securitate, care este puternic divizat de ani de zile în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, nu a reușit să adopte decât două rezoluții strict umanitare.
Ajutorul pentru populația civilă din Fâșia Gaza rămâne insuficient, iar foametea amenință locuitorii enclavei.
Tot vineri, Marea Britanie și Australia au vertizat că o ofensivă terestă a armatei statului evreu în orașul palestinian Rafah, unde s-a refugiat jumătate din populația Gazei, ar avea "consecinte devastatoare".
La rândul lor, liderii europeni au adoptat o declarație cu un ton mai critic la adresa Israelului, în care cer o pauză umanitară imediată.
Citește și: Spania, Irlanda, Slovenia și Malta, "pregătite" să recunoască statul Palestina