România condamnă organizarea alegerilor prezidențiale ruse în teritorii ocupate din Ucraina și Transnistria
Desfășurat pe parcursul a 3 zile, scrutinul pentru funcția de președinte al Rusiei a început vineri.
Publicat: 16 Martie 2024, 21:54 • Actualizat: 17 Martie 2024, 11:23
România a condamnat, sâmbătă, organizarea alegerilor prezidențiale ruse în teritorii ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal.
"Alegeri ilegale şi ilegitime"
Totodată, Bucureștiul a denunțat deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.
🧵1/2 #Romania strongly condemns the opening of voting stations for RU elections in the Transnistrian region of the R. of #Moldova, and in #Georgia s regions of Abkhazia & S Ossetia, without the consent of authorities of 🇲🇩 and 🇬🇪 respectively. These are illegal&violate intl law.
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) March 16, 2024
"România condamnă desfăşurarea alegerilor de către Rusia în teritoriile ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal. Acestea încalcă dreptul internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Acest alegeri sunt ilegale şi ilegitime, rezultatul lor este lovit de nulitate”, a transmis Ministerul român al Afacerilor Externe într-un mesaj publicat pe platforma X/Twitter.
Putin ameninţă Ucraina cu represalii
Incidentele care au tulburat desfășurarea alegerilor, precum atacuri cu drone asupra unor rafinării, incursiuni ale unor partizani ucraineni la grănită sau atacuri cibernetice împotriva partidului Rusia Unită, au atras furie la Kremlin.
⚡️ Nine of Russia's top 45 oil refineries have been attacked in the past two years pic.twitter.com/87N6Lmogy0
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2024
Vladimir Putin a amenințat Ucraina cu represalii.
Pe plan intern, au fost raportate cazuri de tulburare, inclusiv vărsarea de vopsea în urnele de vot şi încercări de incendiere a secţiilor de votare. Poliția regimului a intervenit rapid.
Simulacru electoral
Peste 114 milioane de ruşi sunt eligibili să voteze, inclusiv cei din teritoriile disputate revendicate de Rusia. Introducerea votului electronic, pentru prima dată, ridică preocupări legate de corectitudine și transparenţă.
Desfășurate pe parcursul a 3 zile, alegerile pentru funcția de președinte al Rusiei au început vineri.
Scrutinul este considerat un simulacru. În lipsa unei competiții reale, victoria lui Vladimir Putin, aflat la putere de aproape 25 de ani, este sigură.
Opoziția din exil a calificat alegerile drept "o farsă".
Miza pentru administrația de la Kremlin este legată de prezența la urne și procentul cu care va câștiga autoritarul lider.
Would like to congratulate Vladimir Putin on his landslide victory in the elections starting today.
— Charles Michel (@CharlesMichel) March 15, 2024
No opposition.
No freedom.
No choice.
În mod ironic, vineri, președintele Consiliului European l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru „victoria sa zdrobitoare". „Nicio opoziție. Nicio libertate. Nicio alegere", a scris Charles Michel pe platforma X.
Citește și: Alegerile din Rusia, marcate de incidente