Sezonul marilor negocieri politice, la start
Tensiunile sunt alimentate de ideea comasării unora dintre alegerile programate în acest an.
Publicat: 31 Ianuarie 2024, 23:31 • Actualizat: 01 Februarie 2024, 09:24
Odată cu revenirea aleşilor la Parlament, pentru şedinţele care precedă sesiunea ordinară a legislativului, temperatura politică a crescut în perspectiva celor patru rânduri de alegeri din acest an.
Tensiunile sunt alimentate de ideea comasării unora dintre scrutine, ceea ce ar spori interesul alegătorilor şi ar potenţa prezenţa la vot, relatează Radio România Actualități.
Un număr mai mare de alegători la urne poate să joace un rol semnificativ şi în rezultatul diverselor partide la alegeri.
Cetățenii cu drept de vot se va vedea încurajaț să îşi manifeste opţiunile, ceea va creşte în special şansele formaţiunilor cu o bază electorală mai largă.
În plus, orice comasare de alegeri trebuie să respecte bunele practici ale Comisiei de la Veneţia şi deciziile Curţii Constituţionale, reaminteşte în interviuri televizate fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean.
Este nevoie de o lege organică, iar România a fost criticată când a introdus legi electorale noi, nu cu şase luni, cum ar fi vorba acum, ci cu un an înaintea momentului alegerilor.
În acest context, la Parlament a început sezonul marilor negocieri politice dar şi al protestelor.
Subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale a fost analizat, în şedinţe separate, de social-democraţi şi liberali.
PSD nu a luat decizie în acest sens, spune liderul formaţiunii politice, Marcel Ciolacu. Premierul a afirma că în prezent nu există modificări legislative şi alegerile europarlamentare se vor desfăşura potrivit calendarului stabilit.
"Cu certitudine, pe 9 iunie vor fi alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului şi plus că nu putem să o luăm singuri. Vom avea alegeri, în acest moment, conform legii. Nu este nicio lege modificată. Mai mult, colegii mei nu vor vota nicio modificare legislativă în ceea ce priveşte comasarea alegerilor sau decalarea alegerilor. Nu s-a luat o decizie politică în acest sens", a punctat Marcel Ciolacu.
Liberalii au decis continuarea negocierilor în coaliţia de guvernare pe tema comasării alegeri europarlamentare şi locale în România.
"A existat o analiză la nivelul fiecărui intervenient şi, în final, fiecare dintre dumnealor şi-au prezentat punctul de vedere, susţinând ca o variantă posibilă şi benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu localele. Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluţie pentru cetăţenii României, pentru facilitarea procesului electoral în România", a precizat liderul PNL, Nicolae Ciucă.
La începutul şedinţelor PSD şi PNL, reprezentanţii Alianței pentru Unirea Românilor au protestat cu pancarte împotriva scenariului comasării alegerilor. Liderul formaţiunii politice, George Simion, a susţinut că un astfel de proces este neconstituţional.
"Nu se poate aşa ceva, să votezi primarii cu trei luni înainte. Creezi instabilitate. Să facă cu ce vor ei, dar nu conştienţi că se încalcă Constituţia. Există deja o decizie a Curţii Constituţionale. Alegerile europarlamentare nu pot fi comasate, cuplate cu alte alegeri", a spus liderul AUR, George Simion.
Între timp, USR a anunţat începerea procedurii de sesizare a Comisiei de la Veneţia pentru un punct de vedere privind scenariul comasării alegerilor europarlamentare şi locale cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit.
Tot miercuri, social-democraţii şi-au stabilit priorităţile legislative în noua sesiune, între care adoptarea proiectelor privind jocurile de noroc, combaterea consumului de droguri şi offshore-ul eolian.
Totodată, PSD va insista pentru adoptarea în procedură de urgenţă a iniţiativei pentru plafonarea dobânzilor la creditele obţinute de la instituţiile financiare nebancare. Mai precis, valoarea totală care va fi rambursată nu va mai putea depăşi dublul sumei obţinute prin credit.
Liberalii îşi propun o legislaţie fermă pentru combaterea şi prevenirea consumului de droguri, solicitând sprijin tuturor parlamentarilor pentru adoptarea în regim de urgenţă a proiectelor legislative privind înfiinţarea registrului naţional al traficanţilor de droguri, pe modelul celor care săvârşesc infracţiuni sexuale, interzicerea punerii în libertate a traficanţilor de droguri de mare risc care sunt condamnaţi şi înfiinţarea centrelor de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri, cât unul în fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare ale României.
În contextul anului electoral, partidele din opoziţie îşi propun să prevină o eventuală încălcare a Constituţiei prin adoptarea în parlament a unor acte normative.
Joi începe o nouă sesiune ordinară a parlamentului. De la ora 16:00, sunt programate şedinţele de plen la Senat şi la Camera Deputaţilor.